Május 16-tól lehet megpályázni a tömbház-szigetelést

Több mint 30 tömbház esetében indul el a dokumentáció elkészítése

Május 16-tól lehet megpályázni a tömbház-szigetelést a Regionális Operatív Program 3.1 finanszírozási tengelyén

Megjelentek a végleges útmutatók középtávú finanszírozás igénylésre Regionális Operatív Program keretében (POR), így többek között tömbház-szigetlésekre is lehet vissza nem térítendő támogatást igényelni a 3.1 pályázati tengelyen. A program fő célja a csökkenteni a tömbházlakások fűtéséhez szükséges hőenergia mennyiséget (ezáltal a kibocsájtott CO2 mennyiség csökkentése) valamit minél nagyobb számú tömbházlakás hőszigetelése.

Gyergyószentmiklós önkormányzata már tavaly megerősítette azt a felhívást, hogy a tömbházlakás-tulajdonosok társuljanak és lakószövetségeket hozzanak létre, egyebek mellett azért is, hogy a programban részt vehessenek. Idei évben lakossági fórum keretében arról zajlott egyeztetés a tulajdonostársulások képviselőivel, hogy milyen feltételek mellett lehet a programban részt venni – a fórumra meghívott szakemberek elmondták – első és legfontosabb lépés, hogy a tulajdonosok egymással egyeztessék, hogy mit is szeretnének, mivel a tömbház lakás-tulajdonosok legalább 2/3-a bele kell egyezzen a programban való részvételbe, amelyről az adott lakószövetség határozatot kell elfogadjon. Olyan esetekben amikor a lakásban gazdasági / kereskedelmi tevékenység folyik (nem csak egy cég van bejegyezve, hanem effektív tevékenység történik, az illető lakrészt nem lakhatási célra használják) a tulajdonos hozzájárulása 100%.

A tájékoztató alkalmával elhangzott az is, hogy csak ’50-’90 között épült, teljes tömbházak vehetnek részt a programban, egy lépcsőház sem maradhat ki. Ha a tömbház földszintjén speciálisan kereskedelmi célra épített felületek vannak, ezek részvétele a programban nem kötelező. A jelenleg nem lakhatási célra használt, de lakás célra épült lakrészek  kötelezően részt kell vegyenek a pályázatban.

Az elszámolható (támogatott) költségek 60%-át az EU és Románia Kormánya biztosítja. A fennmaradó költségeket a tulajdonosok és az önkormányzat közösen kell hogy fedezzék. Egy pályázat értéke 100.000 Euro és 5 milió Euro között kell legyen.

Pályázni (támogatási kérést leadni) csak a város (önkormányzat) tud, a lakószövetségekkel kötött szerződés alapján.

Az előkészítési költségekhez (energetikai audit, szakértői felmérés, tervezés stb.) a tulajdonosok (lakószövetségek) nem kell hozzájáruljanak, ezeket az önkormányzat (polgármesteri hivatal) készítteti el, majd ezeket elszámolhatja a pályázat költségvetéséből.

A dokumentáció elkészítésére és az előzetes felmérésekre vonatkozóan a helyi tanács hozott határozatot márciusi soros ülésén egy szakcég megbízásáról (62/2016).

A tulajdonosi társulásokkal lezajlott egyeztetések szerint a következő tömbházak esetében indul el a dokumentáció elkészítése:  Kórház utca A, 9B; Gyilkostó sgt. 5B Virág negyed 19, 43, 44, 45 E, 46, 49, 51; Bucsin negyed 2, 3, 6, 10, 11, 12, 18, 20, 23, 24; Forradalom negyed A, B, D, F, G, I40, 9; Miron Cristea utca 7, 8, şi 9-11.  Az OTP Consulting munkatársai, a testületi jóváhagyást követően a megkötött szerződés értelmében a következő héten már a tömbházak felmérésén dolgoznak majd.

A pályázati útmutató szerint május 16-tól egészen november végéig nyújtható be finanszírozási kérelem, a városvezetés és a szakcég kifejezett célja azonban az, hogy a pályázatot az időszak elején benyújtsák, hogy ne kelljen a pályázati alapok szűkösségének rizikójával számolni – nehogy a sok igény miatt, egy idő után már ne fogadjanak kéréseket, biztosabb, ha a kérelmezők listájának elején vagyunk.

hoszigeteles

Elszámolható / támogatott munkálat típusok:

Közvetlenül az energiahatékonyságot célzó munkálatok:

Az épületburkolat energiahatékonyságának növelése: falak hőszigetelése, külső ablakok cseréje, teraszok bezárása, a legfelső szint feletti tető hőszigetelése, a földszinti padló hőszigetelése, abban az esetben, amikor a földszinten lakások és nem kereskedelmi felületek vannak,

Az épület fűtésrendszerének feljavítása: a hőszolgáltató rendszer cseréje, javítása a szolgáltató mérési pontjától a fogyasztókig, a közös részeken a vízszintes elosztás kialakítása, egyéni mérés beszerelése.

Alternatív, megújuló energiaforrások felhasználása: napelemek és napkollektorok vásárlása és felszerelése.

Más, kiegészítő munkálatok: egyéni mérőműszerek felszerelése, liftek cseréje, tömbházak visszakötése a központi fűtés rendszerre stb.

Kiegészítő munkálatok (az elszámolható munkálatok legtöbb 15%-a):

A közös felületeken a villamossági hálózat cseréje
• Az épületek homlokzatának javítása
• Sátortetők javítása, vízszigetelések terasztető esetében
• Vízelvezető rendszerek cseréje / javítása
• Védőjárdák javítása, cseréje
• Levegőztető / szellőztető rendszerek javítása
• A belső víz- és csatorna-hálózatok javítása / cseréje
• Mozgássérült bejárók kialakítása
• Olyan belső munkálatok/javítások melyek a nyílászárók cseréje miatt lettek szükségesek
• Az épület struktúrájának javítása, ha a szakértői jelentés szerint ez szükséges.

Első lépésként szükséges:

• Táblázat, hogy a lakók / tulajdonosok közül ki szeretne részt venni a programban, ki nem (lista, aláírással).
• Az épület technikai könyve vagy olyan hivatalos dokumentum, amelyből kiderül, hogy mikor készült a terv.
• Eldönteni, hogy a lehetséges munkálat típusokból mit szeretne a lakószövetség és a tulajdonosok minimum 2/3-a.

A teljes pályázati útmutató megtalálható a következő címen (a 3.1. A tengelyre vonatkozót kell letölteni): http://www.inforegio.ro/ro/por-2014-2020/ghiduri-specifice-2014-2020.html

Kérem ossza meg ismerőseivel: