Május 31-én kezdődik a népszámlálás harmadik szakasza

Személyesen keresik fel azokat, akik nem töltötték ki az online kérdőívet

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) 2022. május 31-én kezdi el a népszámlálás harmadik, személyes lekérdezéses szakaszát. Ebben a szakaszban személyesen keresik fel a számlálóbiztosok mindazokat, akik az előző, önkitöltéses szakaszban nem töltötték ki az online kérdőívet – derül ki az AGERPRES hírügynökségnek elküldött közleményből.

Az INS szerint az ország becsült lakosságának közel 47 százaléka töltötte ki az online kérdőívet az előző szakaszban.

Az adatokat állampolgárságtól függetlenül minden olyan személytől gyűjtik, akinek a népszámlálás referencia-időpontjában szokásos tartózkodási helye Romániában volt, és legalább 12 hónapja Romániában élt, vagy szándékozott élni. A népszámlálás referencia-időpontja 2021. december 1., és az összegyűjtött adatoknak az akkori helyzetet kell tükrözniük – mutat rá az INS.

Az önkitöltéses szakasz utolsó napjáig, május 27-én éjfélig összesen 11 millió kérdőívet regisztráltak, ezek közül 8,9 millió személyi kérdőív bizonyult érvényesnek, ami Románia 2021. december 1-jei becsült lakosságának 46,8%-át teszi ki. A kérdőívek 53,9 százalékát városon élők, 46,1 százalékát vidéken élők töltötték ki.

A 2 milliós különbséget a lakatlan lakásokra kitöltött kérdőívek, valamint a többszörösen kitöltött személyi és lakáskérdőívek, illetve hiányos kérdőívek teszik ki. A hiányosan kitöltött kérdőívekre nem állítanak ki igazolást – áll még a közleményben.

A népszámlálás harmadik, személyes lekérdezéses szakasza május 31-én kezdődik és július 17-éig tart.

Ebben a szakaszban személyesen keresik fel a számlálóbiztosok mindazokat, akik az előző szakaszban nem szolgáltattak magukról adatokat, és táblagép segítségével töltik ki az online kérdőívet. Országos szinten 20.000 számlálóbiztos vesz részt az akcióban.

A számlálóbiztosok a nép- és lakásszámlálás központi bizottsága által a megfelelő közigazgatási-területi egységen keresztül kiállított azonosító kártya alapján könnyen azonosíthatóak lesznek. Az igazolvány mintája a következő linken tekinthető meg: https://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2022/02/HG_145_2022.pdf – tájékoztat még az INS.

A személyes lekérdezéses szakasz a romániai népszámlálás utolsó szakasza.

A hatóságok felhívják a figyelmet, hogy a népszámláláson való részvétel kötelező, az adatok szolgáltatását megtagadó személyek 1000 és 3000 lej közötti bírságot kockáztatnak, és 1500 és 5000 lej közötti bírságot helyeznek kilátásba azoknak, akik megakadályozzák a számlálóbiztosok bejutását a tömbházakba vagy lakóparkokba.

A jelenlegi az első, teljes egészében digitális formában szervezett népszámlálás Romániában. A begyűjtött információkat a személyes adatok védelméről szóló hatályos jogszabályokkal (az EU2016/679-es rendelete) összhangban dolgozzák fel, és a bevitelt követően azonnal anonimizálják.

Romániában ez a 13. népszámlálás, az 1989-es forradalom óta pedig a negyedik.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: