Májusban és júniusban az ilyenkor megszokottnál több eső lesz

Júliusban kevesebb csapadék várható

A sokéves átlagnak megfelelő vagy annál magasabb hőmérsékletre számíthatunk a következő három hónapban; májusban és júniusban az ilyenkor megszokottnál több, júliusban viszont kevesebb csapadék várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) előrejelzéséből.

Az 1981 és 2010 között regisztrált adatok alapján megállapított májusi középhőmérséklet 14,9 Celsius-fok. Az előrejelzések szerint Erdélyben ezen érték körül alakul a havi átlaghőmérséklet (14-16 Celsius-fok), a Bánságban, Máramarosban és a Körösök vidékén viszont meghaladja ezt (15-18 Celsius-fok). Csapadékból májusra Máramarosba jósolnak a legtöbbet, akár 89 liter eső is hullhat négyzetméterenként, a Körösök vidékén 85 liter, a Bánságban 84 liter, Erdélyben 77 liter, Dobrudzsában pedig legfeljebb 47 liter csapadék várható négyzetméterenként.

Az első nyári hónap középhőmérséklete Erdélyben a 18,3 fokos sokévi átlag, a Bánságban, a Körösök vidékén és Máramarosban pedig 18-21 Celsius-fok körül alakul. Júniusban csak Olténiában kell az átlagosnál alacsonyabb értékekre számítani, Munténiában és Dobrudzsában azonban akár a 22 Celsius-fokot is elérheti a havi átlaghőmérséklet. A legnagyobb mennyiségű csapadék (111 l/nm) ebben a hónapban Munténiában várható, a Bánságban és Erdélyben legtöbb 107, illetve 106 literre számíthatunk négyzetméterenként, a Körösök vidékén 103, Máramarosban pedig 102 liter eshet.

A júliusi hónap középhőmérsékletét 20,2 Celsius-fokban állapították meg. Az előrejelzések szerint idén júliusban csak délen és délkeleten lesz ennél melegebb. Erdélyben 19 és 21 Celsius-fok, a Bánságban, Máramarosban és a Körösök vidékén 20 és 23 fok között alakul a havi átlaghőmérséklet, Munténiában és Dobrudzsában pedig akár a 24 fokot is elérheti. Máramarosban négyzetméterenkénti 102 liter, Erdélyben 100 liter, a Bánságban legfeljebb 93 liter, a Körösök vidékén 84 liter csapadék hull majd júliusban a szakemberek szerint. Dobrudzsában júliusban is kevés eső fog esni, legfeljebb 47 liter/nm.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: