Marcel Ciolacu: Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája

„Mindannyian egyenlőek vagyunk, tisztelnünk kell egymást”

Marcel Ciolacu miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kijelentette szombaton a PSD Hargita megyei szervezetének választási ülésén, hogy soha nem fogadja el olyan törvények támogatását, amelyek előnyben részesítenék valamely romániai etnikai közösség tagjait.

“Soha nem fogadom el a túlzásokat. Soha nem fogadom el, hogy Romániában olyan törvények legyenek, amelyek bizonyos más etnikumú romániaiakat előnyben részesítenek. Mindannyian egyenlőek vagyunk, tisztelnünk kell egymást. Abban az esetben, ha nem tiszteljük egymást, a jogrendnek kell érvényesülnie, mert így működik a demokrácia, nincs anarchia’ – fogalmazott a kormányfő.

Úgy vélekedett, az etnikai alapú autonómia témája a választási kampányok idején szokott megjelenni a közbeszédben.

‘Én is, önök is normális országban szeretnénk felnevelni a gyermekeinket. Ehhez elsősorban az kell, hogy mi viselkedjünk normálisan. Vessünk már véget a Székelyföld autonómiájáról szóló ostobaságoknak. Soha nem volt és soha nem is lesz. (…) Ezek a témák és ellenségeskedések a választások idején bukkannak fel, ez a politikai vezetők módszere a választók mozgósítására. Elmúltak már azok az idők’ – jelentette ki a miniszterelnök.

Ugyanakkor Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek is üzent.

‘Azt hiszem, provokálhatom Kelemen Hunor elnök urat, főleg, hogy Hargita megyéből származik, hogy az RMDSZ listáira vegye fel a román pártok egy képviselőjét, és megígérem, hogy én is felveszem az RMDSZ egyik képviselőjét a PSD bukaresti listájára. Ez a normalitás gesztusa lesz, ami azt mutatja, hogy mindannyian romániaiak vagyunk’ – mondta Ciolacu.


Ciolacu: történelmünk során soha nem harcoltunk a székelyek ellen, és a székelyek sem harcoltak a románok ellen

Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája – jelentette ki Marcel Ciolacu miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szombaton Kovászna megyei látogatásán.

‘Székelyföldnek soha, de soha nem lesz autonómiája! Elmagyarázom, hogy miért. Először is, amikor volt autonómiájuk, nem mi, románok adtuk meg nekik. Mi több, nem is mi, románok vettük el tőlük’ – jelentette ki Ciolacu.

‘Nem értem, hol hibázunk, miért harcolunk egymással, tekintve, hogy történelmünk során soha nem harcoltunk a székelyekkel és a székelyek sem harcoltak soha a románokkal. Ha valaha igazságtalanság érte őket, azt vagy a szászoktól, vagy a magyaroktól szenvedték el. Én azt tudom, hogy mi együtt harcoltunk Mihai Viteazul zászlaja alatt. Talán jobban el kellene magyaráznunk gyermekeinknek a történelmet, mielőtt kövekkel dobálnánk egymást’ – mondta Ciolacu.

A miniszterelnök értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy ‘a székelyek gyerekei nem tanulnak románul’.

‘Mégis nem értem, hogy a székelyek gyerekei miért nem tanulnak románul. Napjainkban senkit nem lehet kényszeríteni, a szabad Európában élünk, mindannyiunk vágya volt, hogy az Európai Unióban és a NATO-ban legyünk… nem értem, miért vágják le a saját szárnyaikat. Nem értem, miért nem próbálnak Románia területén fejlődni szakmailag, és miért kényszerülnek rá lassacskán ezzel a hozzáállással, hogy annak a településnek a rabjaivá váljanak, ahol születtek, vagy hogy elmenjenek Magyarországra. Ezek fájdalmas dolgok, amelyeket mi nem tudunk megváltoztatni, mert a történelmet soha nem tudod megváltoztatni, de valójában együtt, párbeszéd révén jobb jövőt építhetünk, egy olyan jövőt, amely elsősorban a tiszteletre és nem a gyűlöletre épül’ – fogalmazott Marcel Ciolacu.


Forrás: agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: