Március 15-i emlékünnepség Gyergyószentmiklóson

AZ 1848–1849-ES FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC KITÖRÉSÉNEK 175. ÉVFORDULÓJÁRA SZERVEZETT EMLÉKÜNNEPSÉG PROGRAMJA GYERGYÓSZENTMIKLÓSON

Március 15., szerda
11:00 Ünnepi szentmise, Szent Miklós templom
12:00 Megemlékezés és koszorúzás a Petőfi-szobornál
Közreműködnek:
Gyergyószentmiklósi Ipartestület Férfikara
Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar
Salamon Ernő Gimnázium kórusa
Fogarassy Mihály Műszaki Líceum diákjai
Földváry Károly Hagyományőrző Egyesület
Március 16., csütörtök

18:00 Március Idusán. A Sergő Zenekar ünnepi koncertje, örmény katolikus templom (a belépés ingyenes)


FELHÍVÁS

Tisztelettel kérjük mindazokat, akik március 15-én koszorúzni óhajtanak a Petőfi szobornál, jelezzék szándékukat a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ irodájában vagy a 0787/755.294-es telefonszámon legkésőbb március 14-ig, kedden 12 óráig.


A Sergő zenekar alapvető célja, és alapelvei közt kiemelt szerepet kap a magyar népzene minél szélesebb közönség elé való eljuttatása oly módon, hogy az a mai ember számára is befogadható legyen, újragondolt tematikára építve, magas minőségi szinten színpadra állítva. A zenekar ennek tudatában álmodta és valósította meg a „Március Idusán” című koncertszínházi előadását. Az előadás megvalósítása 2022 tavaszán kezdődött, tudatosan készülve egyik leghíresebb költőnk, Petőfi Sándor 200 éves születésének évfordulójára.
Az darab kifejezetten az 1848-as márciusi forradalom lelkületét hivatott megidézni, így nem volt kérdés, hogy a költő egyik leghíresebb verse, a „Nemzeti Dal” is
előkelő helyet kapjon az előadásban. A közreműködő szereplők kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy olyan, saját műfajukban is elismert és magas színvonalat képviselő előadókat hívjunk meg, akikkel együtt dolgozva egy különleges, hiánypótló mű valósulhasson meg.
A zenekar tagjai:
Lakatos Áron – ének
Nagy Albert – hegedű
Czutor Róbert – cimbalom
Deák-Volom Dávid – klarinét
Kató Gábor – brácsa
Tejfel Zsolt – nagybőgő
Meghívott színművész: Moșu Norbert-László (Figura Stúdió Színház)
Helyszín: örmény katolikus templom
Időpont: 18 óra
A belépés ingyenes!


A Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban minden évben megemlékeznek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről. Idén gyermekfoglalkozások keretében elevenítik fel az akkor történteket. A gyermekeket pedagógusok és szülők egyaránt ösztönözhetik a részvételre, elkísérhetik a könyvtárba. Szeretettel várják a bekapcsolódni vágyókat!


Kérem ossza meg ismerőseivel: