Március 8-ától többé nem hosszabbítják meg a veszélyhelyzetet Romániában

De valószínűleg együtt fog kelleni élnünk ezzel a vírussal

Március 8-ától többé nem hosszabbítják meg a veszélyhelyzetet Romániában – közölte pénteken Klaus Iohannis államfő.

Iohannis a Cotroceni-palotában tanácskozott a járványhelyzetről Nicolae Ciucă miniszterelnökkel és a kabinet több tagjával pénteken.

Iohannis azt mondta, a Covid-19 járvány ‘gyors lejtmenetben’ van, az ötödik hullám a végéhez közeledik. Az illetékesekkel pénteken közös helyzetfelmérést végeztek, és úgy döntöttek, hogy a Romániában bevezetett veszélyhelyzetet többé nem hosszabbítják meg – számolt be az elnök.

A veszélyhelyzet feloldása után több járványügyi óvintézkedést eltörölnek. Ezekről a közeljövőben részletesen tájékoztatnak az illetékes hatóságok.

Az államfő felidézte, hogy a Covid-19 kitörése óta eltelt két év nagyon nehéz volt mindenki számára. Romániában több mint 63 ezer halálos áldozata volt a betegségnek, de az izoláció, az egészségügy megterheltsége, az iskolák bezárása, bizonyos gazdasági ágazatok lebénulása, a társadalmi kapcsolatok megritkulása is súlyosan érintett mindenkit.

Az, hogy most egy új fejezetet kezdhetünk, nem valósulhatna meg az állampolgárok felelősségteljes hozzáállása, a lakosság szolidaritása, a szabályok betartása nélkül – mondta Iohannis, aki köszönetet mondott az egészségügyben dolgozóknak elhivatottságukért és kiemelkedő szakértelmükért.

Az elnök arról is beszélt, hogy meg kell tartanunk a ‘megelőzés jó szokását’, mert ‘valószínűleg együtt fog kelleni élnünk ezzel a vírussal’.

Iohannis rámutatott, a pandémia bebizonyította, hogy az egészséget mindig prioritásként kell kezelni, többet kell rá költeni, és újra kell gondolni bizonyos mechanizmusokat annak érdekében, hogy az egészségügyi rendszer az őt megillető helyre kerüljön, és képes legyen hatékonyan reagálni a szélsőséges helyzetekre.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: