Másodfokú és elsőfokú riasztások a heves havazás miatt

Április 8-áig a sokéves átlagnál hidegebb időre kell számítani

A moldvai megyékre korlátozta, és csütörtökig meghosszabbította szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a korábban kiadott, heves havazásra vonatkozó másodfokú (narancssárga) riasztást.

Az előrejelzés szerint szerda délelőtt 10 órától csütörtök délután 2 óráig sűrű havazásra lehet számítani, és jelentős vastagságú friss hótakaró rakódik le Botoşani, Iaşi és Vaslui megyében, valamint Suceava, Neamţ és Bákó megye alacsonyan fekvő területein. Ugyanakkor óránként 55-75 kilométeres sebességet meghaladó széllökésekre is számítani lehet, a hófúvások miatt csökken a látótávolság.

Szerdán egy elsőfokú, szeles időre vonatkozó riasztás is érvényben van Dobrudzsában és Munténia északi részében. A széllökések sebessége elérheti az 55-65 kilométert óránként.

A meteorológusok ugyanakkor egy másik elsőfokú riasztást is kiadtak, amely Erdély keleti felére, a Keleti-Kárpátokra és Moldva túlnyomó részére érvényes csütörtök délután 2 óráig. Ezekben a térségekben havazni fog, és friss hótakaró rakódik le. Ugyanakkor óránként 55-60 kilométeres sebességet elérő széllökésekre is számítani lehet. A lehulló csapadék mennyisége kis kiterjedésű területen meghaladhatja a 20-25 litert négyzetméterenként.

Az ANM szerint április 8-áig a megszokottnál sokkal hidegebb időre kell számítani országszerte, a hőmérsékleti értékek 8-12 Celsius-fokkal alacsonyabbak a sokéves átlagnál. Az északi országrészben jelentős mennyiségű hó hullhat. A szél hevesen fog fújni, főként az ország déli és keleti részében és a hegyvidéken.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: