Másodfokú esőriasztás 16 megyében

Elsőfokú riasztás 18 megyében

Másodfokú (narancssárga jelzésű), légköri instabilitásra és bő csapadékra vonatkozó riasztást adott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM), amely estig érvényes az ország 16 megyéjében. Szintén estig egy elsőfokú (sárga jelzésű), rossz időre vonatkozó riasztás érvényes 18 megyében.

A meteorológusok szerint hétfőn 12 és 21 óra között Erdély keleti és délkeleti részén, Moldva nyugati és déli részében, Dobrudzsa északi részében, Munténia északi és északkeleti felében fokozott lesz a légköri instabilitás, zivatarok, felhőszakadások, villámlások, szélviharok és jégesők várhatók. A csapadék mennyisége meghaladhatja a 30-40 litert négyzetméterenként, kisebb kiterjedésű területeken pedig az 50-60 litert is.

A következő megyékben érvényes a másodfokú riasztás: Tulcea, Brăila, Galac, Buzău, Vrancea, Bákó, Neamţ, Suceava, Beszterce-Naszód, Maros, Hargita, Kovászna, Brassó, Prahova, Dâmboviţa és Argeş.

Délelőtt 10 órától 21 óráig érvényes ugyanakkor egy elsőfokú riasztás Erdély egyes részein, valamint Máramarosban, Munténiában, Dobrudzsában és Moldvában. Ezekben a régiókban lesznek időszakok, amikor fokozott lesz a légköri instabilitás, záporok, zivatarok várhatók, a szél megerősödik, viharossá válik és elszigetelten jégesőre is kell számítani. A csapadék mennyisége meghaladhatja a 20-25 litert négyzetméterenként, elszigetelten pedig a 30-40 litert is.

Az érintett megyék a következők: Konstanca, Ialomiţa, Călăraşi, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Szeben, Fehér, Kolozs, Szilágy, Szatmár, Máramaros, Beszterce-Naszód, Maros, Suceava, Neamţ és Vaslui.

Az ANM emellett kiadott egy légköri instabilitásra vonatkozó figyelmeztetést is, amely az egész országra érvényes kedd déltől szerda délelőtt 10 óráig. Ez idő alatt zivatarok, felhőszakadások, villámlások várhatók, a szél rövid időszakokra felerősödik, elszigetelten szélviharra és jégesőre is számítani lehet. A csapadék mennyisége meghaladhatja a 20-25 litert négyzetméterenként, kisebb kiterjedésű területeken pedig a 30-35 litert.


INHGA: Másodfokú és elsőfokú árvíz riasztások kedd reggelig

Másodfokú és elsőfokú árvíz riasztásokat adtak ki a hidrológusok hétfőn 8 folyó vízgyűjtő medencéjére és a dobrudzsai folyókra.

Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) szerint kedden 10 óráig másodfokú (narancssárga) riasztás lesz érvényben a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Maros jobb oldali mellékfolyói a Marosújvár és Gyulafehérvár közötti szakaszon (Fehér megye), az Olt mellékfolyói (Hargita, Kovászna, Brassó és Szeben megye), a Prahova felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Prahova megye), Tatros felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Hargita, Kovászna, Neamţ és Bákó megye) és Bodza (Brassó, Kovászna, Buzău és Prahova megye).

Az áradások nagyobb valószínűséggel és intenzitással következnek be egyes Fehér, Hargita, Kovászna és Brassó megyei folyókon.

Az INHGA szerint ugyanakkor érvényben van kedd délután 4 óráig egy elsőfokú (sárga jelzésű) árvízriasztás a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Visó, Iza (Máramaros megye), Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód megye), Maros felső folyása (Hargita és Maros megye), a Maros jobb oldali mellékfolyói a Marosújvár és Gyulafehérvár közötti szakaszon (Fehér megye), Aranyos felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Fehér és Kolozs megye), Kis-Küküllő felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói, Nagy-Küküllő felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Hargita, Maros, Szeben és Fehér megye), Olt felső folyása és mellékfolyói (Hargita, Kovászna, Brassó és Szeben megye), Argeş felső folyása, Dâmboviţa felső folyása (Argeş és Dâmboviţa megye), Ialomiţa felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Dâmboviţa, Prahova és Ialomiţa megye), Suceava felső folyása, valamint középső és alsó folyásának mellékfolyói (Suceava megye), Moldova felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Suceava és Neamţ megye), Beszterce felső folyása, valamint középső és alsó folyásának mellékfolyói (Suceava, Neamţ, Hargita és Bákó megye), Tatros felső folyása, valamint középső és alsó folyásának mellékfolyói (Hargita, Kovászna, Neamţ ás Bákó megye), Putna felső folyása, valamint középső és alsó folyásának mellékfolyói (Vrancea megye), Râmnicu Sărat felső folyása, valamint középső és alsó folyásának mellékfolyói (Vrancea és Buzău megye), Bodza és mellékfolyói (Brassó, Kovászna, Buzău és Prahova megye) és a dobrudzsai folyók (Konstanca és Tulcea megye).


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: