Medvék járnak a gyergyótölgyesi kórház udvarán

Szeptember óta rendezetlen az ügy

Szeptember óta gyakorta feltűnik a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő gyergyótölgyesi pszichiátriai kórház udvarán egy hárombocsos anyamedve, legutóbb november 25-én éjfél után észlelték, hogy az intézmény udvarán kóborolnak – erről tájékoztat Hargita Megye Tanácsának címzett átiratában Csibi Veronika, a kórház menedzsere.

A kórház vezetősége szeptember 25-én a Gyergyótölgyesi Erdészeti Hivatalhoz fordult, kérve a potenciális veszélyt jelentő medvék elszállítását a környékről. Az erdészeti hivatal egy sor intézkedés bevezetését kérte, amelynek eleget is tett a kórház: villanypásztort szereltek, elzárták a szemeteseket, begyűjtötték az udvaron lévő gyümölcsfák terméseit, elzárták a szeméttárolókat. Ennek ellenére a medvék továbbra is időről-időre visszatérnek élelem után kutatva a pszichiátriai kórház udvarára. November 26-án újabb kéréssel fordult a kórház menedzsere a Gyergyótölgyesi Erdészeti Hivatalhoz, hogy orvosolják a problémát.

– Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az illetékes hatóságok nem tesznek megelőző intézkedéseket, egy esetleges támadás elkerülése érdekében. Közvetett módon veszélyeztetik a kórház személyzetének és betegállományának testi épségét! – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A megyeelnök kéréssel fordult a tölgyesi polgármesteri hivatalhoz, hogy kérjék az anyamedve és három bocsának elszállítását az ott élők biztonsága érdekében. Ugyanakkor az esetre levélben hívta fel Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter figyelmét, kérve, hogy kezeljék prioritással az ügyet.

– Struccpolitikának tartom, hogy addig amíg nem történik nagyobb anyagi kár, vagy a nagyvad kárt nem tesz emberi életben, addig a hatóságok nem hajlandók megelőző intézkedéseket meghozni! Nekünk a megelőzésre kell törekednünk! – nyilatkozta Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

A megyei tanács a medvetámadások ügyében tett eddigi lépéseiről itt olvashatnak: http://vadkarok.hargitamegye.ro/ vagy a közösségi oldalon: https://www.facebook.com/vadkarok/ tájékozódhatnak.

Hargita Megey Tanácsának sajtószolgálata


A gyergyótölgyesi hatóságok kérik annak a medvének az elszállítását, amelyet a kórház és az iskola udvarán is láttak bocsaival

A gyergyótölgyesi önkormányzat és a Hargita Megyei Tanács is kéri a környezetvédelmi minisztériumtól annak a medvének az elszállítását, amelyik bocsaival együtt gyakran behatol a helybéli házak udvarára, sőt a kórház és az iskola udvarán is látták.

Marcel Vancu gyergyótölgyesi polgármester az AGERPRES hírügynökségnek nyilatkozva rámutatott, a medve “sorba veszi a háztáji gazdaságokat”, széttöri a kerítést, tyúkokat, kacsákat pusztít el, gyümölcsfákat tesz tönkre. Az elöljáró azt állítja, egyik este ő maga is látta a medvét a helybéli iskola udvarán, a sportterem mögött éppen almát evett egy fáról.

A polgármester azt mondja, minden illetékes szervet tájékoztattak a helyzetről, átiratot küldtek a környezetvédelmi minisztériumhoz, a környezetvédelmi őrséghez, az erdőőrséhez, fotókat, videofelvételeket is csatoltak, és remélik, hogy “valaki elkezdi az áthelyezési eljárást, mert ami sok, az sok”.

Marcel Vancu rámutatott, egyes feltételezések szerint nem egy, hanem két medve jár be a településre, egyik kettő, a másik három boccsal. Állítólag egyik helybéli látta, hogy egy járművel behoztak egy medvét a faluba, bocsokkal együtt. “Én hiszek a szemtanúnak, mert az anyamedve teljesen zavartnak tűnik, inkább az emberek udvarán szeret lenni” – magyarázta a polgármester.

A Hargita Megyei Tanács csütörtökön közleményben számolt be arról, hogy a gyergyótölgyesi pszichiátriai kórház udvarán is járt a medve. A kórház menedzsere, Csibi Veronika szerint legutóbb vasárnap látták ott.

A megyei tanács közleményében rámutat, a kórház vezetősége még szeptember 25-én kéréssel fordult a gyergyótölgyesi erdészeti hivatalhoz, hogy kezdeményezze a potenciális veszélyt jelentő medvék elszállítását.

“Az erdészeti hivatal egy sor intézkedés bevezetését kérte, amelynek eleget is tett a kórház: villanypásztort szereltek, elzárták a szemeteseket, begyűjtötték az udvaron lévő gyümölcsfák terméseit, elzárták a szeméttárolókat. Ennek ellenére a medvék továbbra is időről időre visszatérnek élelem után kutatva a pszichiátriai kórház udvarára” – fogalmaz a közlemény.

A megyei tanács elnöke, Borbolya Csaba szerint elfogadhatatlan, hogy az illetékes hatóságok nem hoznak megelőző intézkedéseket egy esetleges támadás elkerülése érdekében, és ezáltal “közvetett módon veszélyeztetik a kórház személyzetének és betegállományának testi épségét”.

Borboly ugyanakkor levélben fordult Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszterhez, kérve, hogy kezeljék prioritással az ügyet.

“Struccpolitikának tartom, hogy addig, amíg nem történik nagyobb anyagi kár, vagy a nagyvad kárt nem tesz emberi életben, addig a hatóságok nem hajlandók megelőző intézkedéseket hozni! Nekünk a megelőzésre kell törekednünk!” – idézi a közlemény a megyei tanács elnökét.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: