Medvekampány 

Hargita Megye Tanácsa egy hónapos figyelemfelkeltő kampányt indít október 2-től: célunk, hogy hatékonyabbá tegyük a medvék által okozott károk bejelentésének rendszerét, megnöveljük az iktatott panaszok számát.

A megye lakói egyre kevésbé érzik biztonságban magukat, családjukat és javaikat, egy-egy településen a medvejárás sajnos már a mindennapok részévé vált. Ez elfogadhatatlan! Azért, hogy gyorsabban tudjunk megoldást találni, szükség van a megye lakóinak együttműködésére: arra fogjuk kérni őket, hogy jelentsék, amennyiben medvét láttak, vagy a nagyvad kárt okozott háztartásukban. Az emberek hozzájárulásával a vadásztársaságok nagyobb valószínűséggel és gyorsabban kapnak engedélyt a környezetvédelmi minisztériumtól egy-egy veszélyes egyed kiemelésére.

A 2018-as adatok szerint, Hargita megyében mindössze 185 bejelentés érkezett medvék észlelése és a nagyvadak által okozott károk kapcsán.

Ez köszönő viszonyban sincs a valósággal.

A medvék kilövését továbbra is engedélyezi a környezetvédelmi minisztérium, de csak abban az esetben, ha megfelelő számú panasz érkezik egy-egy egyed kapcsán. Annak érdekében, hogy a vadásztársaságok hatékonyabban tudjanak eljárni egy-egy egyed kiemelése ügyében, figyelemfelkeltő kampányt indítunk Hargita megyében. A célunk az, hogy nőjön a medvekárok és észlelések bejelentésének a száma, az emberek megértsék, mi a feladatuk és hogyan tudnak segíteni a medveprobléma enyhítésében, illetve, hogy tudatosabb hozzáállást alakítsunk ki a megye lakóiban. Arra kérjük őket, segítsenek, mert közös érdekünk, hogy mihamarabb egy egészséges erdőgazdálkodásról, megfelelően szabályozott medvepopulációról beszélhessünk.


A kampány

A3 - MedvekampanyPlakatA medvekampány időtartama 1 hónap (október 2–november 2.)

Ebben az időszakban arra fogjuk kérni a Hargita megyeieket, hogy ha medvét észlelnek, vagy ha kár éri őket, tárcsázzák a 112-es segélyhívó számot, és jelentsék panaszaikat a helyi polgármesteri hivatalokban.

A kampányt főként a vidéki, erdőhöz közelebbi településekre koncentráljuk, ezért elsősorban nyomtatott felületeken juttatjuk el az információt (plakát, szórólap, újság), de vidéki rádiókban is hirdetni fogunk, illetve bevonjuk a véleményformálókat is (tanítók, papok, stb.) a hasznos tanácsok eljuttatásába.

Az embereket arra fogjuk figyelmeztetni, hogy a medve komoly dolog, nem játék, hiszen nagyobb, gyorsabb és erősebb is, mint az ember.

3 dologra fogjuk kérni a Hargita megyeieket:

1. Jelentsék, amennyiben medvét látnak – hívják a 112-es segélyhívó számot és töltsék ki a bejelentő űrlapot a polgármesteri hivatalban.
2. Jelentsék, amennyiben nagyvad által okozott kárt szenvedtek el – hívják a 112-es segélyhívó számot és töltsék ki a bejelentő űrlapot a polgármesteri hivatalban.
3. Ne hagyjanak az udvarukon állateledelt és háztartási szemetet, mert ez bevonzza a medvét.

Kérem ossza meg ismerőseivel: