Medvekérdésben az érintett hatóságok és a kormányzat segítségét kéri Borboly Csaba

Nemsokára ismét aktuális lesz a medvekérdés és a vadkárok, ezért a vonatkozó jogszabályok módosítását és az emberi életek biztonságára vonatkozó fokozottabb védelmet sürgeti Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Erről a február 27-i prefektusi kollégiumon számolt be, illetve felhívta a figyelmet arra is, hogy mennyire rongálják ebben az időszakban a teherszállító autók az aszfaltozatlan utakat.

A vadkárok, elsősorban a medvekérdés ügyében kormányzati segítséget is kért Borboly Csaba a helyi önkormányzatok és érintett szervezetek támogató aláírásával. Február elején a megyeelnök levelet (https://drive.google.com/open?id=0B3DH_aG2Ui1UZFNMQ0NCWWtSUGM) küldött Sorin Grindeanu miniszterelnöknek, Adriana Petcu vízügyi és erdészeti miniszternek, valamint Daniel Constantin környezetvédelmi miniszternek. Akárcsak tavaly októberben az előző kormánytól, a jelenlegitől is az embert érő medvetámadás esetének szabályozását (például a kórházi ellátásra, nyugdíjazásra, halálesetre vonatkozóan), a kilövési kvótáról szóló felfüggesztett kormányrendelet mihamarabbi kibocsátását, a vadak etetésére és így a termőföldektől, településektől való távoltartására szolgáló vadföldek létrehozásának támogatását, a vadkárok helyi és megyei szakhatóságok általi felmérését kérik. Borboly Csaba ismételten hangsúlyozza, hogy módosítani kell a vadállatok támadásainak és a vadkároknak a rendezését célzó szabályozást oly módon, hogy az emberélet védelmére, sérültek ellátására nagyobb hangsúly kerüljön. A megyeelnök elmondta, a kérdésben már egyeztettek a vadásztársaságokkal, a csendőrséggel és a rendőrséggel is.

PrefKollegium_2017febr27_2

JeanAdrian Andrei, Hargita megye prefektusa is egyetértett azzal, hogy a tavasz közeledtével egyre sürgetőbbé válik a probléma, amely országos szinten Hargita megyében a leghangsúlyosabb. Továbbá egyetértettek abban, hogy korlátozni kell a teherautóforgalmat az aszfaltozatlan megyei utakon, mivel ebben az időszakban jelentősen rongálják a kövezett és a földutakat. Meg kellene szüntetni azt is, hogy az út szélén raktározzák a kivágott fát.

A megyeelnök ezenkívül azt kérte azoktól az intézményektől, amelyek helyet kaptak a megyeházán, hogy közösen gondolják újra a helyiségek kihasználhatóságát, és igyekezzenek felszabadítani azokat a tereket, amelyek jobban hasznosíthatók a közösség érdekében. Példaként hozta fel a megyeháza földszintjén a kiállítóterek kialakítását, ugyanígy kialakítanák például a pincehelyiségeket sporttevékenységek szervezésére.

Kérem ossza meg ismerőseivel: