Medveveszély

Fokozott óvatosságra intik a természetjárókat

Fokozott óvatosságra intjük mindazokat, akik a Nyír-Domb, Mocsár, Fehér-patak, illetve Pricske környékén járnak. Az utóbbi hetekben az esztenákon több esetben is kárt tettek a nagyvadak, mostanában a városhoz közeli kukoricásban, búzatáblákban tanyáztak nemcsak éjszaka, de nappali órákban is.

Az elmúlt éjszaka 3 juhot is elfogyasztottak magánházak istállójánál, a Tűzoltó utca Nyír felőli végén annak ellenére, hogy villanypásztor is óvta az állatok éjszakai szállását.

Amennyiben magánházaknál vadkárt okoznak, azt azonnal jelenteni kell az önkormányzatnál. Itt 24 órán belül összehívják a speciális bizottságot, aki felméri a helyzetet a napi árfolyamon kiszámolja a becsült veszteséget, majd a kártérítést jóváhagyásra terjeszti elő. Jelenlegi információink szerint szaktárca által jóváhagyott kártérítés utalása számos esetben elhúzódik, egy év körüli várakozási idővel kell számolniuk a kárvallottaknak.

Idén medvetámadásokról érkeztek vadkár-bejelentések a városházára. Még tavasszal egy szarvasmarha veszett oda medvetámadásban Lódujban, nem sokkal ezután újabb két tehén ugyanitt. Később egy esetet Nyergesből jelentettek. Tavaly Háromkút és Damuk környéke is a medvék által gyakran látogatott helyek közé tartozott. Idén is sokszor láttak vadat a tanyák közelében. A vadak statisztikai számának alakulását minden településen a vadásztársaságok követik, de a szaporulat és vadlétszám kontrollja továbbra sem jelent könnyű feladatot –kilövési engedélyre kell várniuk, ebből pedig nincs sok.

A természetjáróknak a régi, jó tanácsokra hívjuk fel a figyelmét: lehetőleg ne egyedül, ne csendben, ha van, kutyával járják az erdőt. Az ebek hamar szagot fognak, gazdájukat is figyelmeztetik a vadak közelségére. Akkor is körültekintőnek kell maradni, ha nagyobb csoportban, vagy kutyával indulnak gombászni a lakók – ezek a medvék valamelyest megszokták az emberek közelségét, zaját.

Kérem ossza meg ismerőseivel: