Még egyszer az áremelésről

Burkolt vagy burkolatlan áremelés?

Nem ez a probléma. A probléma, az hogy miképpen jutottunk el a 354,66 lej/Gcal referenciaárhoz?
Ha a szóban forgó kiigazítás a lakósságnak számlázott 16o lejről a 174 lejre emeléséről szólna, senkinek nem kellene magyarázkodni.
Kérek mindenkit, a félretájékoztatást fejezze be!
Még a szolgáltató is próbál a maga módján korrekt lenni, legalábbis a tájékoztatás szintjén. A http://www.e-star.ro/gheorgheni/faq_sub.php?topic=25 oldalukon, A Gyakori kérdések címszó alatt olvasható ,,Ki hagyja jóvá a hőenergiaárat? című leírás alapján:

Van egy adott helyzet, most azon kell gondolkozzunk, milyen módon lehet úgy továbblépni, hogy minél kevesebbet veszítsenek a fogyasztók és a város.

A tájékoztatás pedig a következő:
„A központosított rendszerben szolgáltatott hőenergia árát a helyi tanács hagyja jóvá, a Közösségi Szolgáltatásokat Felügyelő Országos Hatóság kedvező véleményezését követően.” Tehát ez csak véleményezést” és nem megszabást, valamire kötelezést jelent.

„Gyergyószentmiklóson, a 2011/157-es önkormányzati határozat értelmében a távhőrendszerben előállított hőenergia helyi termelési ára 354,66 lej/Gcal Áfával együtt, ami egyúttal a számlázási ár a kereskedelmi társaságok, közintézmények és egyéb jogi személyek számára, míg a lakossági számlázási ár 229,15 lej/Gcal Áfával együtt.” (Ami azóta már másodszor módosul, ha jól tudom.)

„A gyergyószentmiklósi távhőrendszerben előállított hőenergia árát a Közösségi Szolgáltatásokat Felügyelő Országos Hatóság a 2011.03.07/1022643 –es számú pozitív véleményezéssel illette. (…) A lakossági hőenergia esetében az előállítási és a számlázási ár közötti különbséget a városi költségvetésből származó támogatás teszi ki.”

Tehát esetünkben az érvényben lévő 354,66 lej/Gcal ár a 20 éves áldozatvállalás célkitűzéseiből csak egyet, a minőség problémáját orvosolja. Az olcsó árat, a város jövedelmi forrását, valamint szubvenciófüggőségét nem.

Ezek után a város vezetése csak akkor tud tisztán kikerülni a Gcal áremelésének magyarázkodásából, ha bizonyítani tudja az ANRSC visszautasításait, melyek arról szólnak, hogy a város, a szolgáltató által javasolt referenciaár nagyon alacsony, és ezért az intézmény nem tud felelősséget vállalni. Még érthetőbben, ha az ANRSC kötelezte a várost az ár emelésére.

Ha ilyen dokumentum nincs birtokukban, akkor becsülettel be kell ismerni a tévedést, és keressük együtt a hogyan továbbot?

Pál Árpád

Kérem ossza meg ismerőseivel: