Még kitart a szöcskejárás a Gyergyói-medencében

A károkat nem vegyszerrel, hanem pénzügyi támogatással kell megtéríteni

Még mindig jelentős szöcskerajokkal találkozhatnak az utazók a Gyergyói-medencében, elsősorban Gyergyószárhegyről és Gyergyóremetéről érkeztek információk Hargita Megye Tanácsához.

– Amint az korábban több sajtóorgánumban is megjelent, nem beszélhetünk természetellenes jelenségről. Több szakembert megkérdeztem, s szinte egyöntetűen azon az állásponton vannak, hogy a fogasfarkú szöcske ez évi szaporulata annak a jele, hogy Székelyföldön az ökológiai rendszerek, kiemelten a gyepek, nagyon egészségesek, fajgazdagok, biogyepek. Bizonyos helyzetekben be lehet avatkozni, de nem ajánlott, mert a fű és a talajnövényzet felfogja a permetezőanyagot, miközben a szöcskék a talajon tartózkodnak, így valószínűleg csak más, a természeti egyensúly és biodiverzitás szempontjából hasznos  rovarok kiirtását eredményezheti – idézte a szakemberek véleményét Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke.

A permetezéssel a másik gond az, hogy egy teljesen természetes jelenséget próbálunk nem természetes módszerrel megakadályozni. A szakemberek és a helybéliek felhívták a megyeelnök figyelmét, hogy a térségben megjelentek az úgynevezett pásztormadarak a román alföld irányából, és ezek a madarak nagyrészt csökkenteni fogják a szöcskerajok méretét – tehát a természet gondoskodik a saját egyensúlya helyreállításáról.

– Látható, hogy nem nagy mértékű, viszonylag drága, teljes területet lefedő permetezésről kellene hogy gondoskodjon a szaktárca, hanem arról, hogy a vetésben keletkezett kárt megtérítse a gazdáknak. A nagy léptékű permetezés egyrészt jelentős károkat okozhat például a méhészeknek, továbbá jelentősen és fölösleges mérgezné azokat a legelőket, amelyeken a helyi szarvasmarhatartók legeltetnek. Így ismételten felkérek minden gazdát, állattartót, akinek a vetésében, legelőjén megjelenik a szöcskeraj, hogy forduljon szakemberhez, mert permetezéssel tönkretehetik a jelenlegi egészséges és fajgazdag térségi ökológiai rendszereket, legelőket – összegzett Borboly Csaba.

Kérem ossza meg ismerőseivel: