Megalakult a segédápolók első szakmai egyesülete Romániában

A Gyulafehérvári Caritas, a FourChange Egyesület, valamint a Jászvásári Caritas bejelentette a Segédápolók Országos Egyesületének létrejöttét, az ország első olyan szakmai egyesületéét, mely a szociális-, egészségügyi-, köz-, és magánszférában dolgozó segédápolók érdekeit kívánja képviselni.

Az alapító tagok azt tűzték ki célul, hogy a romániai segédápolóknak stabil munkahelye legyen, megkapják az őket illető megbecsülést, biztosítva legyenek a jogaik, és olyan minőségű szakmai munkát végezzenek, mely tiszteletben tartja a betegek igényeit. Ezért az egyesület küldetése a segédápolók érdekképviselete Romániában, hogy munkájuk megfeleljen a legmagasabb minőségi és szakmai standardoknak.

Ennek érdekében a Segédápolók Országos Egyesülete vállalja a szakképzett, illetve szakképzésbe részesülő segédápolók érdekeinek képviselését, szakmai továbbképzések szervezését, ugyanakkor biztosítja az Egészségügyi Minisztériummal való párbeszédet. Az ápolás minőségére vonatkozó standardokat és kritériumokat állít fel, metodológia-tervezeteket és gyakorlati protokollokat dolgoz ki, melyeket továbbít az Egészségügyi Minisztérium fele, és próbálja elfogadtatni azokat.

Az egyesület saját tagjai számára segítséget nyújt a jogi problémáik megoldásában, rendszeresen informálja őket a szakmát érintő törvényekről, illetve a szociális és egészségügyi szférában történő változásokról. Lehetőséget nyújt a tagok szakmai fejlődésére, a tapasztalatcserére, ésdöntéshozó találkozásokon való részvételre. A tagok közvetlen módon részt vehetnek az egyesület tevékenységét érintő döntések meghozatalában is.Az egyesülethez ingyenesen csatlakozhatnak a segédápolók, éves tagságdíjat sem kell fizetniük.

A Segédápolók Országos Egyesülete a A Gyulafehérvári Caritas, a FourChange Egyesület, valamint a Jászvásári Caritas közös, Az egészségügyi és szociális szolgáltatások minőségének javítása a nők ápolói szakképesítése révén elnevezésű projekt keretén belül jött létre.

A projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg, az Európai Szociális Alap ágazati operatív programjának Humánerőforrás-fejlesztési alapjából 2007-2013 –Befektetés az emberi erőforrásokba.

További információkat a www.infirmiera.ro honlapon, vagy az egyesület Facebook oldalán találnak (AsociaţiaNaţionalăaInfirmierelor). Kapcsolati személy: Szabó Erzsébet, igazgató: 0732-830181, email: erzsebet.szabo@caritas-ab.ro.

Endes-Ábrahám Ibolya

Kérem ossza meg ismerőseivel: