Megalakultak a frakciók és a mandátumokat igazoló bizottságot is megválasztották

Az RMDSZ-nek 21 tagból (6,36%) álló frakciója van

Megalakultak hétfőn a képviselőházi frakciók, és a mandátumigazoló bizottságot is megválasztotta első plenáris ülésén az új összetételű alsóház.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) frakciójának 110 tagja van (a képviselők teljes számának a 33,33%-a), frakcióvezetőnek Alfred Simonist választották meg.

A Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) 93 tagja van az alsóházban, ami a képviselőházi mandátumok 28,18%-át jelenti. A liberálisok frakcióvezetője Gabriel Andronache lesz.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja alkotta USR-PLUS Szövetség frakciójában 55-en lesznek (16,66%), Ionuţ Moşteanu lesz a frakcióvezető.

A Románok Egyesítéséért Szövetség (AUR) frakciójának, amelyet George Simion vezet, 33 tagja lesz (10%).

Az RMDSZ 21 tagból (6,36%) álló frakcióját Csoma Botond vezeti.

Varujan Pambuccian, a nemzeti kisebbségek frakciójának vezetője nem volt jelen az alakuló ülésen, ő telefonon keresztül kommunikált a mandátumigazoló bizottság képviselőivel. A frakciónak 18 tagja van.

A mandátumigazoló bizottság össze is ült, a plénum kétórás szünetet tart. A mandátumuk hitelesítése után a képviselők leteszik az esküt.

A képviselőház akkor tekinthető jogilag megalakultnak, ha a képviselők mandátumának kétharmadát igazolták, és letették az esküt. Az eskütételt megtagadó törvényhozók mandátumát érvénytelennek tekintik.

Marcel Ciolacu, a PSD elnöke vasárnap este arról számolt be, hogy a nemzeti kisebbségek képviselőházi frakciójának tagjai karanténba vonultak, miután egyiküknél kimutatták a koronavírus-fertőzést.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: