Megállapodásra jutott a PNL–USR-PLUS–RMDSZ alkotta szövetség

Az RMDSZ-nek a fejlesztési, a környezetvédelmi és az ifjúsági tárca jut

Megállapodásra jutott pénteken a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja alkotta szövetség (USR-PLUS), valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az új kormány struktúráját és a parlament vezető tisztségeit illetően – jelentette be péntek este Ludovic Orban.

A PNL elnöke szerint a megállapodás értelmében Florin Cîţut javasolják miniszterelnöknek, a szenátus elnöki tisztségét az USR-PLUS, a képviselőház elnöki székét a PNL kapja.

A jövendőbeli kormánynak két miniszterelnök-helyettese és 18 minisztere lesz, a PNL-nek kilenc, az USR-PLUS-nak hat, az RMDSZ-nek pedig három minisztere lesz az új kabinetben – tette hozzá.

A megegyezés értelmében a PNL kapja a védelmi, a külügyi, a pénzügyi, a belügyi, az oktatási, az energiaügyi, a mezőgazdasági, a kulturális és a munkaügyi tárcát, az USR-PLUS irányítaná az igazságügyi, a szállításügyi, az egészségügyi, az európai alapokat kezelő, a kutatási és innovációs, valamint a gazdasági minisztériumot, míg az RMDSZ-nek a fejlesztési, a környezetvédelmi és az ifjúsági tárca jut.


Forrás: www.agerpres.ro


Péntek estére megegyeztünk a jobbközép kormány összetételében. Az ország érdeke, hogy stabil kormánya és parlamentje legyen, mi is ebben vagyunk érdekeltek. Nyolc kiszámíthatatlan év után ideje építkezni!
A 2 miniszterelnök-helyettesből és 18 miniszterből álló kormányban a Szövetségnek 1 miniszterelnök-helyettese és 3 minisztere lesz: a közigazgatási, fejlesztési és közmunkálatokért felelős minisztérium, a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztérium, valamint az ifjúsági és sportminisztérium élén.


rmdsz.ro


Kérem ossza meg ismerőseivel: