Megemlékezés és tüntetés

Közös sajtótájékoztató a Székely Szabadság Napjáról

A március 10-én sorra kerülő Székely Szabadság Napjáról tartott sajtótájékoztatót a Székely Nemzeti Tanács sepsiszentgyörgyi székházában Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, Kulcsár Terza József, a Magyar Polgári Párt háromszéki szervezetének elnöke, Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke, Grüman Róbert, az RMDSZ háromszéki szervezetének ügyvezető elnöke, Ferencz Csaba, az SZNT alelnöke és Gazda Zoltán, az SZNT sepsiszéki elnöke.

A találkozón Sándor Krisztina elmondta: az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács idén is természetes partnere a március 10-én, a marosvásárhelyi Postaréten, a székely vértanúk emlékművénél 16.00 órától kezdődő eseménynek, s az azt 19.00 órától követő tiltakozó felvonulásnak. „Egy év kihagyás után ismét rajtunk lesz a világ szeme, s meggyőződésem, hogy ki kell használnunk ezt az alkalmat arra, hogy az utóbbi időben, a román államhatalom részéről minket ért jogsérelmekre felhívjuk a hazai és nemzetközi közvélemény figyelmét. Aki március 10-én ellátogat a marosvásárhelyi Postarétre, az nem csak egy megemlékezésen vesz majd részt, hanem egy tüntetésen is, melyen kifejezheti szolidaritását a terrorváddal gyanúsított Beke István és Szűcs Zoltán mellett, s tiltakozhat a magyar feliratok és székely szimbólumok üldöztetése, valamint a jogalapot nélkülöző bírósági eljárások ellen is” – mondta az EMNT ügyvezető elnöke. Sándor Krisztina szerint mindezek tudatában a közösségünk iránt felelősséget érzőknek kötelességük jelen lenniük a megmozduláson, s kijelentette: az EMNT tagjai és vezetői mindent megtesznek a mozgósítás érdekében. „Az EMNT által működtetett Demokrácia-központokban – az SZNT helyi szervezeteihez hasonlóan – szintén várják mindazok jelentkezését, akik igénybe szeretnék venni az ingyenes buszos utazást a megmozdulás helyszínére. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a rendezvény sikeres legyen, s úgy gondoljuk: kötelességünk hallatni hangunkat” – fogalmazott Sándor Krisztina.

Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt álláspontját tolmácsolva, elmondta: partnerként támogatják az SZNT által szervezett, s az autonómiaharcot elősegítő kezdeményezéseket, így a Székely Szabadság Napját is. „A tömegakarat kimutatása a politikai érdekérvényesítés lényeges eleme, mely alátámasztja és megerősíti a klasszikus érdekérvényesítés eszközeit is” – mondta Zakariás. A Néppárt alelnöke – Sándor Krisztinához csatlakozva – kijelentette: a román hatalom részéről tapasztalt magyarellenes támadások különösen fontossá teszik, hogy a magyarság minél nagyobb számban képviseltesse magát a marosvásárhelyi rendezvényen, s egyértelműsítse, a hatóságok megfélemlítési kísérletei ellenére sem mondanak le jogos követeléseikről. „A Néppárt minden rendelkezésére álló eszközzel részt vesz a mozgósításban, ugyanakkor arra kérjük a székelyföldi munkáltatókat, hogy tegyék lehetővé alkalmazottaik számára, hogy részt vehessenek a 16.00 órától kezdődő megemlékezésen, s az azt követő tüntetésen. A 2013-ban megszervezett Székely Szabadság Napja is megmutatta, hogy amennyiben a marosvásárhelyi magyarság támogatást és bátorítást kap, hajlandó utcára vonulni, s mindez a jelenlegi helyzetben, a helyhatósági választásokhoz közeledve, csak még inkább mobilizálhatja a helyi közösséget” – mondta Zakariás.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a megemlékezésre és az azt követő tüntetésre elfogadta a meghívást Marc Gafarot i Monjó, a Katalán Demokratikus Konvergencia Párt képviselője, Günther Dauwen, az Európai Szabad Szövetség (EFA) igazgatója, valamint  María José Echevarría, a Baszk Nemzeti Párt képviselője is. Meghívást kaptak továbbá a romániai magyar politikai pártok vezetői is.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
és az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája

Kérem ossza meg ismerőseivel: