Megérkezett Romániába az első tízezer koronavírus elleni oltás

Arafat: Történelmi pillanatnak vagyunk tanúi

‘Történelmi pillanatnak’ nevezte Raed Arafat, az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője az első 10.000 dózis koronavírus elleni vakcina megérkezését Romániába.

‘Történelmi pillanatnak vagyunk tanúi, amely azt bizonyítja, hogy a világ megoldást talált, és elkezdjük azt gyakorlatba ültetni. Láthatjuk, hogy az Európai Unióban nem csalatkoznak állampolgárai. Amint most Romániába is megérkezett ez a tehergépkocsi az első dózis oltásokkal, úgy érkezik meg az Unió minden egyes államába ez az első szállítmány. Óriási erőfeszítésbe került, amelyben minden tagállam – beleértve Romámniát is – részt vett’ – jelentette ki pénteken Arafat.

Felhívta azonban a figyelmet, hogy a probléma nincs megoldva, a COVID elleni egészségügyi óvintézkedések betartása továbbra is kötelező.

‘Ez csak a kezdet, és el kell telnie bizonyos időnek, hogy a hatása érezhető legyen’ – hangsúlyozta az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője.

Mostantól kezdve két fronton zajlik a SARS-CoV-2 elleni küzdelem: a járvány terjedését megakadályozni hivatott egészségügyi intézkedések és a megelőzés frontján, tette hozzá Arafat.

Pénteken megérkezett Romániába a Nagylak II autópálya-határátkelőn keresztül az első tízezer koronavírus elleni oltás. A szállítmányt Raed Arafat, az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője és Valeriu Gheorghiţă, a koronavírus elleni oltási kampány koordinátora fogadta a határon.

A védőoltáskampány vasárnap kezdődik abban a tíz kórházban, amely a koronavírus elleni harc legelső sorában van. Ezek a brassói járványkórház, a bukaresti Matei Balş járványtani intézet, a bukaresti Victor Babeş járványkórház, továbbá a kolozsvári, a konstancai, a craiovai, a iaşi-i járványkórház, a nagybányai tüdőkórház, a suceavai megyei sürgősségi kórház, valamint a temesvári járványkórház.


Valeriu Gheorghiţă: A becslések szerint a COVID elleni oltás második szállítmánya december 28-án érkezik

A becslések szerint az újabb koronavírus elleni oltás szállítmány december 28-án fog megérkezni – jelentette ki pénteken Valeriu Gheorghiţă, a koronavírus elleni oltási kampány koordinátora.

‘Ez csak becslés. Két nappal korábban fogjuk megtudni a pontos dátumot, azonban a program szerint ezentúl hetente kellene kapnunk új szállítmányokat. Gyakorlatilag hetente 140.000-150.000 dózis oltás fog Romániába érkezni’ – mondta Gheorghiţă.

Gheorghiţă kérdésre válaszolva kifejtette, az, hogy jelenleg az emberek számottevő része nem mondta azt, hogy beoltatja magát koronavírus ellen, még nem jelenti azt, hogy elutasítják az oltást, csupán azt, hogy több információra van szükségük ennek eldöntése érdekében.

Raed Arafat, az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője pedig elmagyarázta, hogy a fertőzés ‘ördögi körének’ a megszakítása érdekében arra van szükség, hogy a lakosság 60-70%-a be legyen oltva.

Valeriu Gheorghiţă szerint ‘a 60-70%-os közösségi immunizálás révén a vírus terjedése nagyon lecsökken, és akkor már lehet beszélni a korlátozó intézkedések megszüntetéséről’.

Rámutatott, az oltáskampány sikere ‘a kommunikációtól, tájékoztatástól, átláthatóságtól függ, attól, hogy mind az oltás jótékony hatásairól, mind annak kockázatairól becsületesen beszámoljanak’ az illetékesek, mivel csupán így tudják a lakosság bizalmát növelni a vakcina iránt, amely a legbiztonságosabb és legrövidebb út a járvány felszámolására.


Valeriu Gheorghiţă:Három szakaszos oltási stratégiánk van; elsőként egy egészségügyi alkalmazott kapja meg a vakcinát

A koronavírus elleni oltási stratégiának három szakasza van, amit be fognak tartani, jelentette ki pénteken Valeriu Gheorghiţă, a koronavírus elleni oltási kampány koordinátora, rámutatva, hogy az első személy, aki Romániában megkapja az oltást, egészségügyi alkalmazott lesz.

‘Az első szakaszban az egészségügyben és a szociális hálóban dolgozók kapják meg a vakcinát, a második szakaszban a veszélyeztetett kategóriákba tartozó és az alapvető fontosságú tevékenységet végző lakosság, a harmadik szakaszban pedig a lakosság többi része. Íme, karácsony első napján alakot ölt az a reményünk, hogy végre lesz egy biztos, hatékony és gyors módszerünk a járvány megszüntetésére’ – magyarázta Gheorghiţă.

Hangsúlyozta, a stratégiát a többi országhoz hasonlóan Románia is be fogja tartani, és elmondta, már ki van jelölve a személy, aki elsőként megkapja a vakcinát.

‘Készen állunk biztonságos körülmények között elindítani az oltáskampányt, hogy minden állampolgár immunizálhassa magát, ha szeretné’ – mutatott rá az orvos.

Megemlítette ugyanakkor, hogy a lakosságot tájékoztató kampány már elkezdődött. Az emberek a vaccinare-covid.gov.ro internetes platformon is pontos és naprakész információkat szerezhetnek, de a kampánynak van Facebook-oldala és YouTube csatornája is. Emellett több mint egymillió szórólapot és plakátot küldtek szét az országba, hogy az információk minden állampolgárhoz eljussanak – szögezte le.

A koronavírus elleni oltási kampány koordinátora fontosnak tartotta ugyanakkor megjegyezni, hogy továbbra is szükséges betartani az egészségügyi óvintézkedéseket, mivel még mindig magas az intentív osztályon kezeltek száma, még mindig több ezer új fertőzöttet regisztrálnak nap mint nap.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: