Meghalt Mihály király

Curtea de Argeşen helyezik örök nyugalomra

Szerdán közli Mihály király temetésének időpontját Margit koronahercegnő – tájékoztatott a román királyi ház. 

A volt uralkodó december 5-én, kedden 13 órakor hunyt el svájci rezidenciáján. Halála pillanatáig Mária hercegnő volt vele. 

A király koporsóját előbb a Peles-kastélyban, majd Bukarestben, a királyi palotában ravatalozzák fel. 

A temetési szertartásra a pátriárkátus székesegyházában kerül sor, majd a királyi székesegyházban, Curtea de Argeşen helyezik örök nyugalomra Mihály királyt. 

Szerdától részvétnyilvánító könyveket nyitnak a Peles-kastélyban, a bukaresti Victoriei sugárúton álló királyi palotában, valamint az Erzsébet-palotában. Ezekbe negyven napon át lehet majd írni. A részvétnyilvánításokat interneten is el lehet küldeni, a http://www.familiaregala.ro/mesaje/ címre. 


Háromnapos nemzeti gyászt hirdet a kormány

Háromnapos nemzeti gyászt hirdet a kormány I. Mihály király emlékére, az erről szóló határozatot a kabinet szerdai ülésén fogadják majd el – közölték az AGERPRES hírügynökséggel kormányzati források. 

Arról, hogy pontosan mikorra rendelnek el gyásznapot, a királyi ház tagjaival való kedd esti egyeztetés után döntenek. 

Ugyanakkor kedd délután is sor kerül egy egyeztetésre a kormánypalotában Mihály király temetésével kapcsolatban. A találkozót a kormányfőtitkárságon tartják az illetékes minisztériumok képviselőinek részvételével. 

Mihály király kedden, 96 éves korában hunyt el svájci rezidenciáján. Temetéséről szerdán közölnek részleteket. 


Visszatekintés Mihály király életére

I. Mihály király 2017. december 5-én, 96 éves korában hunyt el svájci rezidenciáján – közölte a királyi ház. 

I. Mihály király (1927-1930; 1940-1947) 1921. október 25-én született Sinaián, II. Károly román király és Ilona görög hercegnő fiaként. 

Lévén, hogy apja lemondott a trónról, nagyapja, Ferdinánd király halála után hivatalosan már hatévesen az ország uralkodója lett, mivel azonban kiskorú volt, 1927 és 1930 között régensek uralkodtak helyette. Bár előzőleg lemondott a trónról, apja 1930-ban visszatért az országba, és kikiáltotta magát királynak, Mihályt pedig kinevezte Gyulafehérvár nagyvajdájának. 

1940. szeptember 5-én II. Károlynak át kellett adnia a hatalmat Ion Antonescunak, egy nappal később pedig az akkor 18 éves Mihályt ültették a trónra. 

1944. augusztus 23-án 22 óra 12 perckor Mihály király rádióadásban jelentette be, hogy Románia átáll a tengelyhatalmak oldaláról az Egyesült Nemzetek oldalára. Ezért a tettéért a második világháború lezárulta után az egyik legmagasabb szovjet állami kitüntetést (Pobeda, azaz Győzelem-rend) kapta meg ‘a hitlerista Németországgl való szakításért és az Egyesült Nemzetekhez való csatlakozásért.’ 

1944 után a király hatásköre Moszkva nyomására fokozatosan csökkent, míg szimbolikussá vált. 1947. december 30-án a kommunista hatalom lemondásra kényszerítette Mihály királyt. 1948-ban családjával együtt el kellett hagynia az országot, majd állampolgárságától és vagyonától is megfosztották. 

Mihály 1948. június 10-én kötött házasságot Anna Bourbon-pármai hercegnővel, René Bourbon-pármai herceg és Margit dán királyi hercegnő lányával Athénban. Öt leánygyermekük született: Margit (1949), Ilona (1950), Irén (1953), Zsófia (1957) és Mária (1964). 

A család egy ideig Firenzében élt, Mihály édesanyjának rezidenciáján. 1949-ben a király és felesége Svájcba, 1950-ben Nagy-Britanniába, majd 1956-ban ismét Svájcba költözött. 2004-től a svájci Aubonne településen éltek. 

1992 áprilisában Mihály király és családja 44 év után először töltötte Romániában a húsvéti ünnepeket. Meglátogatta a putnai kolostort és Bukarestben is tett egy magánlátogatást. Később többször megjelent a nyilvánosság előtt a bukaresti Erzsébet-palotában vagy a soborsini királyi palotában. 

1997. februárjában kormányhatározatban vonták vissza azt az 1948-as rendeletet, amely megfosztotta a királyt román állampolgárságától, így Mihály ismét az ország állampolgára lett. 

2007. decemberében a király elsőszülött lányát, Margit hercegnőt jelölte ki utódjául Románia királyi házának élére. 

2016 márciusában bejelentették, hogy a leukémiában és rákban szenvedő Mihály király visszavonul a közélettől. 

2017. október 25-én töltötte be életének 96. évét. November 6-án Margit hercegnő és férje, Radu herceg közölte, hogy Mihály király állapota súlyosbodott. November 7-én József, Nyugat- és Dél-Európa érseke meggyóntatta és megáldoztatta a volt uralkodót. 

Mihály román király kedden, december 5-én 13 órakor hunyt el svájci rezidenciáján.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: