Meghirdette pályázati programjait Hargita Megye Tanácsa

Térségi fórumokon is ismertették az idei kiírásokat és változásokat

2022 Gasztro Év Hargita megyében, és az Európai Ifjúság Éve, ezért Hargita Megye Tanácsa növelte idén ifjúsági és turisztikai programjának keretösszegét. De növelték a népi és hagyományos viseletek beszerzésének keretösszegét is a pozitív tapasztalat mentén, hogy autentikus, szép, kézzel készített darabokat szereztek be a civil szervezetek, amelyek egyértelműen többe kerülnek.

Meghirdette pályázati programjait Hargita Megye Tanácsa, ezekre térségi fórumokon is felhívják a figyelmet, március 10-én a Gyergyó- és Csík-térségi pályázókkal, illetve a román közösséggel ismertették az idei kiírásokat és változásokat. A pályázatokat idén is az online platformon: https://hargitamegye.ro/palyazatok/ kell feltölteni, 1-2 napos eltéréssel, hogy ne legyen fennakadás, de mindeniket március végéig, a legutolsót is április 1-jén.

Nyolc programja van idén a megyei tanácsnak, ebben nincs változás, megnövelték a turisztikai, az ifjúsági és a népviseletek beszerzésének finanszírozási keretösszegét, illetve a kulturális kiírásban meghatároztak olyan tevékenységeket, amelyek elsőbbséget élveznek, ismertette Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke hozzátette: ágazatonként további kiírások is lesznek a megyei tanács alintézményein keresztül – mint például a Vidékfejlesztési Egyesület, úgyhogy további együttműködésekre várják a civil szférát.

A kiírásokat Zonda Erika, a megyei tanács Programok és projektek vezérigazgatóságának vezetője mutatta be, a technikai részleteket a vezérigazgatóság munkatársa, Ianovits István ismertette.

Az ifjúsági program célja a fejlődés támogatása, pályázni lehet tematikus táborok szervezésére tehetséges fiataloknak, diákok felkészítésére a képességfelmérő és az érettségi vizsgára, cseretáborokra, szemléltető és didaktikai eszközök vásárlására, illeszkedve a megyei digitális akciótervhez, a digitális oktatás fejlesztésére, a szakoktatáshoz szükséges tananyagok beszerzésére, versenyek, tudományos tevékenységek szervezésére, a szórványprogram keretében szervezett ifjúsági tevékenységekre. De támogatja a megyei tanács a sajátos nevelési igényű gyerekek fejlesztését, sporttevékenységeket, mint az úszás és a korcsolyázás, az önkéntes tevékenységeket, a kiskonyhák felszerelését a gasztronomiai ismeretek elsajátításához, szakmai tapasztalatcseréket, az after school és az erdei iskola programokat, a pályaorientációs tevékenységeket. Idén újdonság az ifjúsági szervezetek tevékenységének támogatása. Az ifjúsági pályázat keretösszegét idén megemelték 500 ezer lejre, a pályázat benyújtásának határideje március 30.

Az önkéntes tűzoltó egyesületek április 1-ig nyújthatják be pályázataikat események, konferenciák, fesztiválok szervezésére, megelőzési programokra, tapasztalatcserékre, az ifjúság nevelésével kapcsolatos eseményekre. Egyenruhák, védőfelszerelések beszerzését is támogatja a program, képzéseket, illetve más pályázatok önrészét.

A családprogram keretösszege idén 70 000 lej, a benyújtás határideje március 29. Támogatják a különböző gyermek és baba-mama programokat, de más pályázatok önrészét is, a legnagyobb megpályázható összeg 5000 lej.

A népi és hagyományos viseletek és lábbelik beszerzésére a legnagyobb megpályázható összeg 10 000 lej, a pályázatok benyújtásának határideje március 23.

A sportprogram keretösszege 800 000 lej, idén is támogatják a versenysportot, a tömegsportot és a különleges szükségletűek programjait. A versenysport esetében a legnagyobb megpályázható összeg 20 000 lej, a két utóbbi esetében pedig 5000 lej. Sportegyesületek, illetve sportklubok pályázhatnak, a megpályázott összegeket felszerelésre, edzőtáborok, bajnokságok szervezésére fordíthatják.

 A turisztikai pályázatokat március 31-ig kell benyújtani, az idei újdonság, hogy támogatják a helyi gasztropontokat események szervezésében és népszerűsítő anyagok kivitelezésében.

A kulturális program keretösszege 400 000 lej, az általános kulturális kiírásra március 24-ig kell a pályázatokat benyújtani, a román közösségeknek szóló kiírás határideje március 25. A kulturális kiírás újdonsága, hogy meghatározták az elsőbbséget élvező programokat, ilyen a tájházak tevékenysége, de továbbra is támogatják az amatőr színjátszó csoportokat, fúvószenekarokat, a Hargita megyei kulturális értéktár adatbázisának kidolgozását, zenei együtteseket, előadóművészeket, a falunapok kulturális programjait, a néptáncoktatást és a néptáncesteket.


Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata

Kérem ossza meg ismerőseivel: