Meghirdették a közbeszerzést a hulladékgyűjtés, -szállítás és -átrakás koncesszióba adására

„Annyit fizetsz, amennyit eldobsz”, ez az alapelve a Hargita megyében megvalósítandó integrált hulladékgazdálkodási rendszer működésének, a hulladékgyűjtésre, -szállításra és -átrakásra meghirdették a közbeszerzést. Az ajánlatok benyújtásának határideje november 28., a szerződés becsült összértéke 498 377 605 lej áfa nélkül.

A közbeszerzés részletei megtalálhatók az alábbi linken: https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/pc-notice/v2/view/100020381, az odaítélés szempontja az ár-érték arány lesz.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke úgy fogalmazott: „nehéz volt egy szinte pár havonta változó jogszabályi környezetben felépíteni egy jó rendszert, hisz sajnos a megyék többségében azt láttuk, hogy a cégek miként játszodják ki a megyét, vagy azt, hogy a gyűjtésre nem hívtak le uniós forrást, és mindez nehezítette a legjobbnak vélt útvonal kijelölését. Magyarán a kormány sokszor elbukott és kereste a kiutat, ebből a kísérletezésből kimaradt Hargita megye, és ez a megye előnyére vált. Az is igaz, hogy körülbelül másfél éves késés volt a projekt hiányos menedzsmentje miatt, de azt Incze Csongor megyemenedzser 2020 végétől igyekezett megoldani, feloldani. Hargita megye lakóit nem érintette hátrányosan, hogy az erőszakos minisztériumi siettetésre nem léptünk, és nem követtük az „ukázt”. Az EcoCsík és az ugyancsak közösségi tulajdonban lévő AVE cégek tudták végezni a dolgukat, amíg a bürokratikus útvesztőket megléptük. Megyénkben nem volt szemétkrízis, mint az erdélyi nagyvárosok többségében, nem lepte el a szemét az utcákat. De meghoztuk a döntéseket, és ma már van egy jól működő konzorciumunk a remetei lerakóra”, számolt be a megyei tanács elnöke.

A dolgok jó irányba haladnak, az integrált hulladékgazdálkodási rendszer működtetésére vonatkozó szerződés aláírása az egész megye számára fontos, nagyban hozzájárul a zöld Hargita megye megteremtéséhez, amelyre a jövő nemzedékei is büszkék lesznek. A fő célunk a környezet védelme, azt kívánjuk elérni, hogy minél kevesebb legyen a tárolt hulladék, és minél nagyobb mennyiségben lehessen újrahasznosítani, tette hozzá Borboly Csaba.

A szerződés 96 hónapon át biztosítja a folyamatos szolgáltatást, a hulladék szelektív gyűjtését és szállítását Hargita megyében, a korondi és csíkszeredai átrakó állomások működtetését, az átrakást a gyergyóremetei integrált hulladékkezelő központba, a maroshévízi, gyergyószentmiklósi, balánbányai, korondi, csíkszeredai, székelykeresztúri, szentegyházi és csíkszentsimoni szelektív hulladékgyűjtő központok működését.

A lakosság csak az általa termelt mennyiségért fizet, amelyet a járműves gyűjtőrendszerrel mérnek le. Társasházak esetében a teljes összeget a lakótársulásnak számlázzák ki.

Városokban külön gyűjtik a papír/karton hulladékot, a műanyag hulladékot, a fémhulladékot, az üveghulladékot és a lebomló hulladékot. A vidéki területeken nem gyűjtik a lebomló hulladékot, és ösztönözni fogják az egyéni komposztálást.

Minden egyes kukát RFID-rendszerrel látnak el, amely nyomon követi a megye lakosságának hulladéktermelő szokásait.

Incze Csongor megyemenedzser, a SIMD Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás elnöke elmondta, ahhoz, hogy Hargita megyében hatékony legyen a hulladékgazdálkodás, mentalitásváltásra van szükség. Ennek érdekében, miután megkötötték a szóban forgó szolgáltatási szerződést, tudatosítási és oktatási kampányt indítanak a lakosság körében.

Incze Csongor hozzátette, ambiciózus célt tűztek ki, hogy az integrált hulladékgazdálkodás révén felelős közösséget neveljenek, de bízik benne, hogy az emberek szokásait tájékoztatással, párbeszéddel és együttműködéssel meg lehet változtatni.


Hargita Megye Tanácsának kommunikációs csapata

Kérem ossza meg ismerőseivel: