Megjelent a Hivatalos Közlönyben a 2022-es érettségi ütemterve

Az írásbeli vizsgák június 20-án kezdődnek

Megjelent a Hivatalos Közlönyben a 2022-es érettségi megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó tanügyminiszteri rendelet.

A nyári érettségire 2022. május 23-a és 27-e között kell majd beiratkozni.

Június 6-8 között zajlik a román nyelvi kompetenciák szóbeli felmérése, június 8-9-én az anyanyelvi kompetenciák szóbeli felmérése, 9-10-én a digitális kompetenciák felmérése, 13-15-e között pedig egy nemzetközi kommunikációs nyelv ismeretének felmérése.

Az írásbeli vizsgák június 20-án kezdődnek a román nyelv és irodalommal. Június 21-én a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, 22-én a szaknak megfelelő választott tantárgyból, 23-án pedig anyanyelvből írásbeliznek az érettségizők.

Az írásbeli vizsgák eredményeit június 27-én 12 óráig nyilvánosságra kell hozni, az óvások benyújtása 12 és 18 óra között történik.

A végleges eredményeket 2022. július elsején teszik közzé.

Az őszi érettségire 2022. július 18-a és 25-e között lehet beiratkozni.

Az írásbeli vizsgák augusztus 16-án kezdődnek a román nyelv és irodalommal. Augusztus 17-én a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, 18-án a szaknak megfelelő választott tantárgyból, 19-én pedig anyanyelvből írásbeliznek a pótérettségizők.

Augusztus 22-23-án zajlik a román nyelvi kompetenciák szóbeli felmérése, augusztus 24-én az anyanyelvi kompetenciák szóbeli felmérése, 25-én a digitális kompetenciák felmérése, augusztus 26-a és 29-e között pedig egy nemzetközi kommunikációs nyelv ismeretének felmérése.

Az őszi érettségi eredményeit 2022. augusztus 31-én délig teszik közzé, ugyanaznap lehet benyújtani az óvásokat.

A végső eredményeket szeptember 3-án hozzák nyilvánosságra.


Sorin Cîmpeanu: normális tanévet szeretnék, próbavizsgákkal, dolgozatokkal

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter csütörtök este kifejtette, hogy normális tanévet szeretne, próbavizsgákkal, dolgozatokkal.

A tárcavezető a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta, a második, negyedik és hatodik osztályban bevezetik a tananyag informatizált számonkérését, így adatokat tudnak gyűjteni arról, hogy milyen területeken vannak lemaradások.

Közölte azt is, hogy a középiskolai felvételi és az érettségi nem változik az új tanévben. Az érettségi lebonyolításában legkorábban 2027-ben várhatók változások, amikor bevezetnék a kompetenciákra alapuló, egységes vizsgákat – tette hozzá.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: