Megjelent a Hivatalos Közlönyben az 8-as számú katonai rendelet

Ideje bizonyítani, hogy fegyelmezettek, elszántak és egységesek vagyunk

Megjelent a Hivatalos Közlönyben a koronavírus terjedését fékezni hivatott intézkedéseket tartalmazó 8-as számú katonai rendelet.

A rendelet többek között megtiltja a szükségállapot idejére több gabonafajta és pékipari termék exportját, lehetővé teszi a szabad mozgást a kereskedelmi célú halászatot folytató személyeknek és a méhészeknek, ugyanakkor azt is előírja, hogy továbbra is nyitva tarthatnak az élelmiszerpiacok és a növényvédő szereket forgalmazó boltok.

A 8-as számú katonai rendeletbe foglalt intézkedések a Hivatalos Közlönyben való megjelenés napjától érvényesek.


A belügyminiszter sajtóértekezleten ismertette a nyolcas számú katonai rendelet fontosabb előírásait


Útra kelhetnek a méhészek és megengedett a kereskedelmi halászat és az akvakultúra – jelentette be csütörtökön késő este Marcel Vela.

A rendelet ugyanakkor engedélyezi a közlekedést gépkocsi és autóalkatrész vásárlás ügyében.


A szükségállapot ideje alatt tilos a gabona- és cukorexport – jelentette be csütörtökön késő este Marcel Vela.

A rendelet a szükségállapot idejére felfüggeszti egyebek mellett búza, az árpa, a zab, a kukorica, a rizs, a búzaliszt, a szójabab, az olaj és a cukor exportját.

Az európai uniós államokra nem vonatkozik a gabonaexport tilalma – közölte pénteken Ludovic Orban miniszterelnök.

A kormányfő pontosított az egy nappal korábban ismertetett katonai rendeletben szereplő egyik intézkedéssel kapcsolatban, miszerint betiltják több gabonafajta és sütőipari termék exportját.

“Mi nem tiltottuk és nem is tilthatjuk be az exportot uniós országokba, hiszen az Európai Unió része vagyunk, amelyben biztosított a személyek és az áruk szabad mozgása. A tiltás csak az Európai Unión kívül eső országokra vonatkozik” – szögezte le Orban az Antena1 televíziónak adott interjúban.

A miniszterelnök hangsúlyozta, az intézkedés csak a szükségállapot idejére érvényes, és célja garantálni, hogy “egyetlen román állampolgárnak sem kell nélkülöznie a kenyeret vagy más élelmiszert”.


A piacok és növénypatikák a szükségállapot teljes ideje alatt nyitva tartanak – jelentette be csütörtökön késő este Marcel Vela.

A termelők, akiknek mindig fel kell tudni mutatniuk a termelői igazolványukat, egy felelősségnyilatkozattal szabadon mozoghatnak a termelés helye és a piacok között – mondta el a miniszter.

Vela közölte azt is: a növénypatikák nyitva maradnak, ezek személyzetének minden óvintézkedést meg kell tennie a járvány terjedésének korlátozására.


További 14 napig nem közlekedhetnek a repülőgépek Spanyolország fele és vissza – jelentette be csütörtökön késő este Marcel Vela.

A tiltás április 14-étől érvényes, és nem vonatkozik az állami gépekre, a cargo- és postajáratokra, humanitárius célú vagy orvosi gépekre.


Innentől kezdve a légi szállítást a közlekedési minisztérium engedélyezi – jelentette be csütörtökön késő este Marcel Vela.

A tárcavezető szerint az intézkedést azért hozták, hogy elkerüljék a Kolozsvárihoz hasonló esetet. Az Avram Iancu repülőtéren csütörtökön délután több száz idénymunkás zsúfolódott össze, hogy Németországba utazzon.

Vela elrendelte: minden légi szállításhoz a közlekedési minisztérium engedélye szükséges, még akkor is, ha a repülőterek a megyei tanácsok alárendeltségébe tartoznak.


Ideje bizonyítani, hogy fegyelmezettek, elszántak és egységesek vagyunk – mondta csütörtökön késő este Marcel Vela.

‘Ideje bizonyítani, hogy fegyelmezettek, elszántak és egységesek vagyunk. Mindannyian fájdalmat érzünk a szeretteinktől való elkülönítés miatt. Biztos vagyok benne, hogy erőfeszítéseink eredményre vezetnek, ám felszólítok mindenkit, hogy tartsa be a szabályokat, és ne feledje, hogy a meggondolatlan gesztusok sokba kerülhetnek még akkor is, ha ezt nem is veszik azonnal észre azok, akik talán a tudatlanságból vagy feltűnési vágyból hibákat követnek el, vagy helyrehozhatatlan gesztusokat tesznek” – jelentette ki a miniszter.

Vela megismételte felhívását a külföldön élő románokhoz, hogy ne jöjjenek haza, és idén ott ünnepeljék a húsvéti ünnepeket, ahol vannak. Azt mondta: ezzel hozzájárulnak a járvány terjedésének korlátozásához.


A román-magyar határ mentén dolgozók mentesülnek az elkülönítés alól, amennyiben nincsenek COVID-19 tüneteik – mondta csütörtökön késő este Marcel Vela.

Vela kifejtette: határ menti munkavállalónak tekintendő az a személy, aki bizonyítja, hogy a román-magyar államhatártól egyik vagy másik oldalon harminc kilométeres körzetben él és dolgozik (a távolságot a legközelebbi nyitott határátkelőtől mérik), és aki hetente legalább egyszer hazatér otthonába.

Ugyancsak nem kell elkülönítésbe vonulniuk azoknak a műszaki szakembereknek, akik azért jönnek az országba, hogy orvosi műszereket és berendezéseket helyezzenek üzembe.

A rendelkezések a tudományos, gazdasági, védelmi, közrendi és nemzetbiztonsági területre vonatkoznak.


A szükségállapot ideje alatt tilos felfüggeszteni az öregotthonok, gyerekotthonok működését – mondta csütörtökön késő este Marcel Vela.

Vela kifejtette: a személyzet 14 napos turnusokban váltja egymást, ez alatt munkahelyi, illetve otthoni elkülönítésben lesz.

A miniszter elmondta azt is: a rokonok kérhetik, hogy erre a periódusra hazavigyék hozzátartozójukat.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: