Megjelent a Székelyföld októberi száma

25 éves a Székelyföld!

25 évvel ezelőtt, 1997 októberében kezdte meg pályafutását a Székelyföld kulturális folyóirat, a 2022. októberi lapszám e jubileum jegyében fogant. Lapindító vezércikkében Zsidó Ferenc főszerkesztő úgy fogalmaz:az elmúlt időszak elég volt arra, hogy beírjuk magunkat a köztudatba, hogy kifelé is tudatosítsuk: a Székelyföldön is van irodalom/kultúra. A folyóiratot már indulástól a nyitottság jellemezte, így válhatott az Csíkszereda, Hargita megye, a Székelyföld nagykövetévé.”

A továbbiakban Daczó Katalin beszélgetése olvasható Ferenczes István alapító főszerkesztővel, melyben megidéződnek a lapalapítás izgalmai, az intézményépítés mozgalmas évei: ami mára már történelem.

A Szépirodalom rovatban Babiczky Tibor, Bartha György, Bíró József, Farkas Gábor, Markó Béla, Mona Aicha Masri, Papp Attila, Tamás Dénes, Vári Csaba versei, valamint Abafáy-Deák Csillag, Borcsa Imola, Milbacher Róbert, Káli István, Szabó K. Attila, Török Ábel és Zakariás Cecília prózái olvashatók.

Esszét Kukorelly Endre közöl A hibbantó quodlibet. Kazinczy-ék címmel.

A történelmi rovatban Filep Tamás Gusztáv művelődéstörténésszel és dr. K. Lengyel Zsolt történésszel dr. Szarka László történész beszélget haza és szülőföld, az erdélyiség történeti alakzatai témakörben.

A csángó kultúráról szóló Kelet Népe rovatban Iancu Laura: „A magyar nyelv kiszáradásának oka” és egy bennszülött pap útja Moldvában című írása olvasható.

Süli Attila: Pál-Antal Sándor: Csík-, Gyergyó-, Kászonszék 1848–49-ben című könyvéről értekezik, Pieldner Judit az Erdélyi Szép Szó 2021. című antológiáról, Lőrinczi Dénes Nagy Botond: Mercur a keleti végeken. Határszéli gazdasági környezet és üzleti modellek a dualizmus kori Háromszéken című kötetéről, míg Fekete J. József a Perifériáról betekintő című rovatában Háy János: Mamikám; Milbacher Róbert: Angyali üdvözletek; illetve Milbacher Róbert: Legendahántás című köteteit veszi górcső alá.

A lapszámot a Székelyföld folyóirat huszonöt évéből válogatott rendezvényfotók (könyvbemutatók, díjátadók, stb.) illusztrálják: egy irodalmi/kulturális időutazás.

A Székelyföld folyóirat 2022. október 21-én, pénteken a csíkszeredai szerkesztőségben ünnepli 25 éves jubileumát, ahol lapszámbemutató és plakátkiállítás mellett átadják a Székelyföld-díjakat is.


A Székelyföld megvásárolható a könyvesboltokban, előfizethető a postán vagy banki átutalással. További részletek: www.szekelyföldfolyoirat.ro


Kérem ossza meg ismerőseivel: