Megjelent a Várad áprilisi száma

Irodalom, művészet, kultúra, társadalom, tudomány

Az irodalmi, művészeti, kulturális, társadalmi, tudományos folyóirat 22. évfolyama negyedik számának képzőművésze Jakobovits Márta, akivel Tóth Hajnal beszélgetett el legutóbbi tárlatairól, sikereiről, törekvéseiről, a riport címe is vallomásos: Minden színnek és formának megvan a maga titokzatossága. A lapindító Restitutio in integrum sorozat ezúttal Petőfi Sándor két költeményét hozza előtérbe, a bicentenáriumi emlékév jegyében is. Verset Debreczeny Györgytől, Hellmut Seilertől (Benő Eszter fordításában), Szentgyörgyi Lászlótól és Fábián Judittól közöl a Várad áprilisi száma. Bölöni Domokos prózaverse Dsida Jenő emlékének ajánlva így indul: „Nagycsütörtök, nagypéntek, nagyszombat, első napja, másodnapja: locsolónap.” Domonkos László ezúttal Ivó a Rózsaszín Cicákhoz címmel közöl elbeszélést, Zsidó Ferenc pedig készülő, Anti című regényből egy részletet. Lokodi Imre novellával, Juhász Zsuzsanna rövid prózával, Pintea László elbeszéléssel van jelen ebben a lapszámban.

Jánó Mihály sepsiszentgyörgyi művészettörténész a kökösi unitárius templom középkori falfestményeiről ír a Szent László-legendárium vonatkozásában, Barkóczy László és Fülöp László kaposvári kutatók a váradi szabó céh 1614. évi szabályzatát mutatják be. Farkas László ezúttal Buffalo Bill Nagyváradon címmel közöl hely- és sajtótörténeti tudósítást.

Tompa Andrea író–olvasó találkozó főszereplőjeként járt Váradon februárban, erről is olvashatunk a kiadványban, nemkülönben a Föld napja kapcsán az aktuális kihívásokról. Barabás Zsuzsa keresztrejtvénye Gárdonyi Géza gondolatát „keresi”, a megfejtők háromhavi előfizetést nyerhetnek.

A friss folyóiratszám Akivé nyomás alatt válunk címmel közöl filmismertetést Szombati-Gille Tamás tollából, aki Charlotte Wells Aftersun című, önéletrajzi ihletésű filmkölteményéről ír. Kuriózumszámba megy E. M. Cioran Le terrifiantat et le risible című, 1987-es miniesszéje, ami románul csupán tavaly jelent meg először Alexandru Seres ajánlásával és fordításában, magyarul pedig A félelmetes és a nevetséges címmel most olvasható elsőként, Fried Noémi Lujza fordításában.


A Várad áprilisi és korábbi számai megrendelhetők a varadszerkesztoseg@gmail.com e-mail címen, ezen előfizetés is eszközölhető. A megrendelők a folyóiratot postán kapják meg, az előző lapszámok a varad.ro honlapon is olvashatók.


Kérem ossza meg ismerőseivel: