Megkezdődött az egészségügyi szűrőprogram Gyergyóremetén

Számos betegséget idejében felfedezhetnek

Május 28-tól június 1-ig tart a Hargita megyében már hagyományossá vált egészségügyi szűrőprogram, amelyet a magyarországi Bács-Kiskun megyei orvosok csoportja végez. Idén a lakosság egészségi állapotát felmérő program helyszíne Gyergyóremete, ahol sebész, szülész-nőgyógyász, neurológus, kardiológus, tüdőgyógyász-belgyógyász, fül-orr-gégész, két radiológus, bőrgyógyász, gyerekorvos, reumatológus és négy belgyógyász várja a térség lakóit.

Vasárnaptól kezdődően tehát a remetei egészségházban várják a lakosságot 8 óra 30 perctől 16 óra 30 percig a magyarországi szakorvosok, akik a tervek szerint naponta kétszáz felnőttet és ötven gyermeket tudnak megvizsgálni.

Idén tizenegyedik alkalommal érkeznek a Bács-Kiskun megyei orvosok Hargita megyébe, az egészségügyi szűrőprogram a két testvérmegye közötti kapcsolat számos pozitív hozadékának egyike.

Tavaly jubilált a program, amikor újabb tíz évre meghosszabbították az együttműködési szerződést. A szűrőprogram hozadéka, hogy az elmúlt tíz évben számos súlyos esetet, krónikus betegséget szűrtek ki, amelyeket a későbbiekben kezeltek, arra is volt példa, hogy Kecskeméten látták el az itteni beteget. A kivizsgálások helyszíneként főleg az elszigetelt településeket választják, ahol helyben nincsenek orvosok, a lakosoknak pedig időbe telik és anyagi költséggel jár valamelyik nagyobb település kórházához való utazás. Ha viszont helyben vannak a szakorvosok, élnek a lehetőséggel, elmennek a vizsgálatra, így az esetleges betegségeket még időben felfedezik, tapasztalták a program lebonyolítói.

Kérem ossza meg ismerőseivel: