Megszavazta a parlament a törvényhozók különnyugdíjának eltörlését

Az RMDSZ törvényhozói nem szavazták meg a tervezetet

Megszavazta szerdán a parlament a törvényhozók különnyugdíjának eltörlését.

Az erről szóló tervezetet 357 támogató szavazattal fogadták el a képviselők és a szenátorok, harminc törvényhozó nem voksolt.

A három erről szóló tervezet közül a Szociáldemokrata Párté (PSD) kapott kedvező véleményezést, az USR-PLUS Szövetségét és a Nemzeti Liberális Pártét (PNL) elutasították. A PSD tervezetét módosításokkal fogadta el a parlament.

A javaslat értelmében törlik a képviselők és szenátorok jogállását szabályozó törvény 49. és 50. cikkelyét, és a jogszabály hatályba lépésétől felfüggesztik a 49-es cikkely alapján megítélt juttatások kifizetését.

Az RMDSZ törvényhozói jelen voltak a teremben, de nem szavaztak.

‘Olcsó populizmus és demagógia, szemfényvesztés, ahogyan a román politikai pártok ma eltörlik a képviselők és szenátorok speciális nyugdíját. Az RMDSZ továbbra is azt szorgalmazza, hogy Romániában minden kategória esetében el kell törölni ezt a juttatást’ – fogalmazott a szövetség szenátusi frakcióvezetője, Turos Lóránd.

Hozzátette, az RMDSZ kizárólag a hozzájárulásos nyugdíjrendszert tudja támogatni, ehhez azonban arra van szükség, hogy a törvény betűje mindenkire egyformán vonatkozzon. “A parlamenti képviselők és szenátorok szolgálati nyugdíja 1,38%-a a speciális nyugdíjak összességéből, amelynek és ennek 74,09 %-át a bírák és ügyészek különnyugdíja teszi ki. Mindemellett vannak olyan helyzetek, amikor a speciális nyugdíj mellett fizetéshez is jutnak, sok esetben az államtól. Így eljutnak a havi 70 ezer lej nyugdíjig. Az RMDSZ nem tudja támogatni ezt az igazságtalan rendszert. Következetesen, ahogyan az elmúlt mandátumban is, most is azt kérjük, hogy teljesen töröljék a speciális nyugdíjakat minden kategória esetében, hiszen az államkasszára nem csak a parlamenti képviselők és szenátorok szolgálati nyugdíja jelent terhet’ – mutatott rá Turos Lóránd.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna felszólalásában kiemelte, a különnyugdíjakat a PSD találta ki, “ma pedig elismerte, hogy ezek szégyenteljesek az ország számára”. “A következő hetekben és hónapokban sokat fogunk harcolni azért, hogy minél több különnyugdíj szűnjön meg” – tette hozzá.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint a parlamentnek esélye adódott bebizonyítani, hogy a törvényeknek az állampolgárok és nem a kiváltságosak érdekeit kell szolgálniuk. “Nem igazságos, hogy a törvényhozók különnyugdíjakat ítéljenek meg maguknak, miközben a román állampolgároknak a hozzájárulásuk alapján kiszabott nyugdíjból kell megélniük” – fogalmazott. Orban szerint a törvényhozók különnyugdíjának eltörlése csak az első lépés, “frontális támadást” kell indítani a speciális nyugdíjak teljes rendszere ellen.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu is a törvényhozók különnyugdíjának eltörlése mellett foglalt állást, ugyanakkor felkérte a kormánykoalíció tagjait, csütörtökön fogadjanak el egy sürgősségi kormányrendeletet a többi különnyugdíj megszüntetéséről, hogy “vigyék végig az igazságtevést”.

A Románok Egyesítéséért Szövetség (AUR) szintén megszavazta a tervezetet. “A kampányban megígértük, hogy megszavazzuk a törvényhozók különnyugdíjának eltörlését. Nincs más opciónk, mint megszavazni a javaslatot” – jelentette ki az AUR társelnöke, George Simion.


L. Orban: Minden szempontból alkotmányos a parlamenti képviselők különnyugdíját eltörlő törvénytervezet

“Minden szempontból alkotmányos” a parlamenti képviselők különnyugdíját eltörlő törvénytervezet – jelentette ki szerdán a képviselőház elnöke.

Ludovic Orban azt mondta: ‘ahogyan egy parlamenti többség betehette ezt a jogot a képviselők és szenátorok jogállását szabályozó törvénybe, éppen úgy jogában áll a parlamentnek kivenni onnan azt’.

Orban szerint ‘dolgoznak’ a különnyugdíjak megszüntetésén, de azt nem árulta el, hogy melyik kategória következik.

Az alsóház elnöke nem kívánta kommentálni az RMDSZ nevében felszólaló Turos Lóránd kijelentését, amely szerint ‘Olcsó populizmus és demagógia, szemfényvesztés, ahogyan a román politikai pártok ma eltörlik a képviselők és szenátorok speciális nyugdíját’.

A parlament szerdán szavazta meg a törvényhozók különnyugdíjának eltörlését.

Az erről szóló tervezetet 357 támogató szavazattal fogadták el a képviselők és a szenátorok, harminc törvényhozó nem voksolt.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: