Megszavazta a román parlament a többszakaszos áfacsökkentést

    A szenátus után a bukaresti képviselőház is megszavazta csütörtökön az új adótörvényt, amelynek értelmében jövőre 20 százalékra, 2017-ben pedig 19 százalékra csökken az általános forgalmi adó Romániában a jelenlegi 24 százalékról.
    A parlamentnek másodszor kellett voksolnia az adótörvényről: a júniusban elfogadott első változatot, amely már jövőre öt százalékpontos áfacsökkentést írt elő, Klaus Iohannis államfő visszaküldte megfontolásra a törvényhozóknak. Az elnök – a jegybank és az ország külföldi hitelezőinek figyelmeztetése nyomán – óvatosabb költségvetési politikát kért.
    A múlt heti pártközi megállapodásnak megfelelően a törvény végső változata 2017-re halasztja az üzemanyagra kivetett 7 eurócentes pótlólagos jövedéki adó, illetve az ipari létesítményekre kivetett különadó (az úgynevezett oszlopadó) eltörlését, valamint az osztalékadó 16-ról 5 százalékra csökkentését, amit a gazdaság élénkítése érdekében terveznek.
    A bukaresti kormány szerint így 2016-ban a román államháztartás hiánya nem fogja meghaladni a GDP 2 százalékát.
    Az élelmiszerekre és alkoholmentes italokra a bukaresti kormány egy sürgősségi rendelettel már júniusban csökkentett, 9 százalékos áfakulcsot vezetett be.
    A képviselőház egyetlen módosítással szavazta meg csütörtökön az adótörvényt, lehetővé téve, hogy az önkormányzatok akár ötszörös ingatlanadót vessenek ki a település belterületén lévő elhanyagolt telkek vagy épületek tulajdonosaira.
    A parlament mindkét háza nagy szavazattöbbséggel fogadta el az adótörvényt a kormányoldal és az ellenzék közötti előzetes megállapodás alapján. A konszenzussal a parlamenti pártok azt kívánták garantálni, hogy Románia adópolitikája ne változzon kormányzati ciklusonként.
    Az államfő másodszor nem tagadhatja meg a törvény kihirdetését.

(MTI)
(Címfotó: proalba.ro)

 

Kérem ossza meg ismerőseivel: