Megszavazta a település és a közösség idei irányvonalát a testület

Rendkívüli tanácsülés

    Január 29-én, mindkét frakció támogatásával, különösebb nézetkülönbség nélkül szavazta meg a helyi képviselő testület az idei költségvetést és a legfontosabb beruházási pontokat az idei évre.
    Jó hír, hogy az elkezdett fejlesztések, mint például a járdásítás, tulajdonviszonyok rendezése, tanintézmények fejlesztése idén is folytatódnak és annak ellenére, hogy az országos  visszaosztásból jóval kevesebb összeggel gazdálkodhat a város, mint előző évben; a mintegy 1 645 850 lejre tehető saját jövedelmek mellett már jelentős, külső forrásból lehívott, kormánytámogatásból származó összegek vannak leszerződve, mintegy 4,2 millió lejes tételre.

IMG_0477
    2016-ban beruházásokra, fejlesztésekre saját jövedelmi forrásokból, mintegy 8,9 millió lejes tételből gazdálkodik majd a város, amelyből közel 21% oktatásfejlesztésre, 2% egészségügyi országos pályázatok helyi önrészére, ugyancsak 2% a közbiztonság fejlesztésére, 61% infrastrukturális fejlesztésre, 6% a különböző külső források lehívásához szükséges stratégiák és tervek elkészítésére, 4% pedig a tulajdonviszonyok rendezésére fordított összeg lesz az elképzelések szerint.
    A tervek szerint idén a megkezdett járdásítási program újabb szakaszokkal bővülne, 1,2 millió lejt hagyott jóvá a testület járdaépítésre, valamint a tavaly elindult útfelújítás is folytatódik a Fogarasy Mihály, Arany János, Closca és Rákóczi Ferenc utca vonalán, mintegy 1,5 millió lejes értékben. 13 utca felújítási terveit aktualizálja az önkormányzat idén, valamint a tervek szerint elkészül a városi mobilitási terv is, amely egységesen kezeli majd az autós, gyalogos és kerékpáros forgalmát. Elkészül idén a település energetikai stratégiája is, mivel az előzetes útmutatók az uniós pályázatok vonatkozásában ezek meglétét feltételezik ahhoz, hogy pénzalapokat lehessen megpályázni a rendszer fejlesztésére. Ugyancsak terveket rendel a város az ivóvíz és szennyvíz-hálózat további bővítésére is.
    A tervek szerint idén tovább korszerűsítik majd a vészjelző hálózatot, beléptető rendszert kap a Salamon Ernő Gimnázium, műhelyfelújításra kerül sor a Fogarasy Mihály szakközépiskolában, tetőtér kialakítás lesz a Csodavilág Napköziben, belső udvartér-rendezésre kerül sor a Sfântu Nicolae líceumban, a Vaskertes iskolában a művészeti oktatás számára szükséges eszközfejlesztésre rendel pénzalapokat a város, a Pitypang óvodaközpontnál is folytatódnak az elkezdett munkálatok és felszerelést is kap az intézmény, a Batthyány Ignác Technikai Kollégiumban pedig az elkezdett sportterem befejezéséhez szükséges dokumentációkat aktualizálná a város, illetve eszközbővítésre is rendelt összegeket a testület. Folytatódik a parcellázási tervek elkészítése is, a megyei kataszteri hivatal napokban érkezett átirata értelmében elhárulnak az akadályok a dokumentációk véglegesítése útjából, így végre zöld utat kaphat a jogszerű tulajdonba helyezés.

IMG_0484
    A Városi Kórház eszközfejlesztésre pályázna összegeket, melyek önrészét a helyi költségvetésből biztosítja a város mintegy 161 000 lej értékben.
    A kultúra, ifjúság, sport, turisztika sem maradt ki a városi prioritás-rendszerből. A tervezett éves kiadások  16%-a  jut erre a célra.
    Ehhez képest az adminisztráció fenntartása 10%-ot, a város karbantartása pedig 6%-ot tesz ki.
    A költségvetés keretén belül az előzetes útmutatókban megjelenő tömbház-rehabilitációs programra, tervek finanszírozására, a szociális tömbház befejezésére, a Tinka-malom területének rendezésére, a vészjelző rendszer bővítésére, erdősítésre is rendelt összegeket a képviselő testület.

Kérem ossza meg ismerőseivel: