Megszavazták a gyermekpénz megduplázásáról szóló törvénytervezetet

A képviselőház döntő házként szavazott a tervezetről

Megszavazta szerdán a képviselőház az úgynevezett gyermekpénz megduplázásáról szóló törvénytervezetet.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) indítványát 197 támogató szavazattal, kilenc tartózkodás mellett fogadták el.

A tervezet értelmében 300 lejre nő a 2 és 18 év közötti gyerekeknek járó gyermeknevelési pótlék összege, a kétévesnél kisebb, illetve a fogyatékkal élő gyerekek pedig 600 lejt kapnak.

A javaslat azt is előírja, hogy a gyermekpénz összegét kormányhatározattal évente emelik.

A szavazást megelőző vitán a munkaügyi minisztérium államtitkára, Ioana Constantin azt mondta, a kormány nem ellenzi a gyermekpénz összegének megduplázását, de meglátása szerint szélesebb körű egyeztetésre van szükség a témában, hiszen a jövő évi költségvetés már elkészült, “és ezek az összegek egyik napról a másikra jelentek meg a szakbizottságokban”.

Daniel Suciu PSD-s képviselő felidézte, hogy az idei év elején, az ez évi költségvetés vitáján a Nemzeti Liberális Párt is előállt a gyermekpénz összegének megkétszerezésére vonatkozó javaslattal, és a PSD-kormány elfogadta azt. “Remélem, megtanulják, hogy az ilyen érzékeny témákkal nem lehet játszani. Ma a PSD kéri a gyermekpénz megduplázását. Mi ezt már megtettük egyszer, most tegyék önök is ugyanezt” – fogalmazott.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Cristian Seidler felszólalásában azt mondta, a PSD politikai célokra használja fel a parlamentet, a PNL-s Dan Vîlceanu pedig kérte a szociáldemokratáktól, jelöljék meg a tervezet gyakorlatba ültetéséhez szükséges finanszírozási forrást. “Önök meg akarják duplázni azt, ami eleve dupla. Amit önök akarnak, háromszor annyiba kerül. Honnan kerítsünk pénzt erre? Vegyük el a kórházaktól, az iskoláktól, a katasztrófavédelemtől? Mondják meg, honnan teremtsük elő a pénzt, és mi megduplázzuk a kétszerest” – nyomatékosította.

A képviselőház döntő házként szavazott a tervezetről. A törvény a Hivatalos Közlönyben való megjelenését követő hónap első napjától lép érvénybe.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: