Megszavazták a helyi választott tisztségviselők mandátumának meghosszabbításáról szóló törvénytervezetet

2020. november 1-jéig hosszabbítják meg

Megszavazta hétfőn a képviselőház a helyi választott tisztségviselők mandátumának meghosszabbításáról szóló törvénytervezetet.

A törvényjavaslatot a szenátus korábban már elfogadta, a képviselőház döntő házként szavazott róla.

Az előterjesztett tervezet elfogadását 204-en támogatták, hárman ellene szavaztak, 66 képviselő tartózkodott.

A törvénytervezet értelmében 2020. november 1-jéig meghosszabbítják a polgármesterek, megyei tanácselnökök, valamint a helyi és megyei tanácsok tagjainak mandátumát.

Az alsóház elutasította Gabriel Andronache liberális képviselő módosító javaslatát, amely szerint a választások időpontját nem a parlament, hanem a kormány tűzte volna ki.

Florin Roman, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy az az álláspont, amely szerint a választások időpontját a parlament jelöli ki, ‘nem alkotmányos’, és nincs rendben az, hogy ‘a konjunkturális parlamenti többség’ elvesz az államfő, illetve a kormány hatásköréből, és ezzel ‘sérül az államhatalmi ágak szétválasztásának elve’.

Marcel Ciolacu azt mondta: céljuk, hogy a helyi választottak megbízását meghosszabbítsák, még mielőtt június 21-én lejárna mandátumuk. A képviselőház elnöke ‘úgy értette’, hogy az alkotmánybíróság határozata értelmében ‘mind a kormány, mind a parlament kijelölheti a választás dátumát’.

Cătălin Drulă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) frakcióvezetője kifejtette, az előre hozott választások és a helyi választott tisztségviselők mandátumának meghosszabbítása körüli, alkotmányellenesnek nyilvánított ‘politikai játék’, megmutatta, hogy ‘miként művelik a jogszabályalkotást a régi politikai osztály tagjai’.

Victor Ponta, a Pro Románia elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány terjedésének ‘legbiztosabb módja’ egy választási kampány.

Ambrus Izabella, az RMDSZ nevében arról beszélt, hogy amennyiben Klaus Iohannis nem hirdeti ki időben a törvényt, az a ‘példa nélküli’ eset fog előfordulni, hogy nem lesznek helyi választottak.

Marius Paşcan, a Népi Mozgalom Párt (PMP) Maros megyei képviselője a mellett érvelt, hogy a helyhatósági választásokat szeptember 27-én tartsák.

Válaszában Florin Iordache szociáldemokrata képviselő rámutatott: jelen jogszabály nem a választások időpontját jelöli ki, ám a ‘rendkívüli egészségügyi helyzetben, rendkívüli intézkedéseket kell foganatosítani’.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: