Megtartható a csíksomlyói búcsú

A vallási rendezvényeken való részvételt már nem kötik hivatalos lakhelyhez

A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség kérésére, az RMDSZ közbenjárására jóváhagyták a a csíksomlyói búcsú megszervezését – jelentette be hétfőn Kelemen Hunor.

‘Az RMDSZ közbenjárására jóváhagyták azt is, hogy a közegészségügyi szabályok betartásával – a maszk viselésével és távolságtartással – lehessen búcsút tartani ezalatt az időszak alatt. A csíksomlyói búcsú felekezeti hovatartozástól függetlenül fontos zarándoklata közösségünknek, a Kárpát-medencei magyarság egyik legjelentősebb keresztény eseménye. A világjárvány miatt tavaly sajnos csak tévékészüléken keresztül követhettük, idén viszont, ha kisebb létszámban is, de újra ott lehetünk a nyeregben’ – nyilatkozta az RMDSZ közleménye szerint a szövetségi elnök.

Hozzátette: a csíkszeredai közösség húsvétkor is ‘példásan bizonyította’, hogy a közegészségügyi szabályok betartásával, fegyelmezetten tud részt venni az ételszentelésen.

‘ Én biztos vagyok abban, hogy ugyanez a fegyelmezettség fogja jellemezni mindazokat a zarándokokat, akik ellátogatnak idén a búcsúba’- mondta Kelemen Hunor.


Meghosszabbítják a veszélyhelyzetet, de a vallási rendezvényeken való részvételt már nem kötik hivatalos lakhelyhez

Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője hétfőn az országos vészhelyzeti bizottság ülése után bejelentette: a kormány döntése értelmében május 13-ától újabb 30 napra meghosszabbítják a veszélyhelyzetet Románia egész területén.

Ugyanakkor feloldják azt az intézkedést, amely lakhelyhez kötötte a vallási rendezvényeken, zarándoklatokon való részvételt.

Az államtitkár hozzátette, hogy a nézők részvételével zajló sportversenyeket ‘csak teszt- vagy kísérleti jelleggel lehet engedélyezni, az országos katasztrófavédelem jóváhagyásával, az ifjúsági és sportminisztérium javaslata és az egészségügyi minisztérium láttamozása alapján.”

Ezeken a rendezvényeken csak immunizált személyek vehetnek részt, illetve olyanok, akik legalább 15, de nem több mint 90 nappal ezelőtt átestek a betegségen, vagy rendelkeznek egy 72 óránál nem régebbi RT PCR teszttel.

Ugyancsak kísérleti jelleggel rendezhetnek olyan kulturális eseményeket, ahol a nézők száma meghaladja a terem befogadóképességének 50 százalékát, a sporteseményeknek megfelelő körülmények között – mondta még Arafat.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: