Megújul a Népművészeti Alkotóházként működő Benedek-kúria

   A kúria felújítását és revitalizálását célzó projekt izlandi, liechtensteini és norvég alapokból valósul meg.A megvalósítás időtartama 14 hónap, 2015 márciusa és 2016 áprilisa között. Az önkormányzat projekt- és programirodája partnerségben az Etnographia Gyergyoiensis Alapítvánnyal sikeresen pályázott a közel kétszáz éves, B kategóriás műemlék felújítására, így a finanszírozási szerződés megkötését követően elindult az adminisztratív, illetve a szakmai előkészítés.
   – Május végén kalákát szerveztek az alapítvány által használt tárgyak, az állandó kiállítások, valamint néprajzi tevékenységekhez használatos eszközök elköltöztetésére.

benedek_kuria3
– Az alkotóházként ismert Benedek-kúriában zajló tevékenységek így átmenetileg elköltöztek, némelyik szünetel, míg a felújítás a végéhez ér. A ház azonban még ilyen formájában is kiválóan teljesíti feladatát – elénk tárja közel kétszáz év helyi építészeti jellegzetességeit, melyek megtekintésére a munkálatok elkezdése után is lehetőség lesz majd.

benedek_kuria2
– Július végén Ügyeskezű asszonyok találkoztak a kúria udvarán, az alkalom remek lehetőséget biztosított arra, hogy a népművészeti alkotóházban zajló tevékenységbe, életbe bepillantást nyerhessenek az érdeklődők, hogy találkozzanak egymással a különböző csoportok, így a Gránátalma Egyesület, és a Művészeti Népiskola Gyergyói-medencében élő tagjai is. Ez egyben kedvcsináló alkalom is volt azok számára, akik a népiskola varró tagozatának szeptemberben induló tanfolyamán szívesen részt vennének.

benedek_kuria4
– A tanév kezdetétől iskolai csoportoknak is lehetőségük lesz közelebbről is megtekintetni a műemlék szakszerű felújítását, szemrevételezni az érdekességeket, részleteket.

benedek_kuria1
– Bár a mindennapi tevékenység szünetel a kúriában, de a munkálatok ideje alatt nyílt napon is lehetőség lesz majd a műemlék meglátogatására, régi és új arcának egyidejű megtekintésére.

(Gyergyószentmiklós Város FB)

Kérem ossza meg ismerőseivel: