Megújuló épített örökségünk – Értékmentés a Kárpát-medencében

Az épített örökség felkutatását és megmentését célzó magyar kormányzati program eredményeit bemutató kiállítás nyílik Megújuló épített örökségünk − Értékmentés a Kárpát-medencében címmel április 27-én, hétfőn 18 órától a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban.

A megnyitón a vendégeket köszönti Keresztes Csongor, a városi könyvtár igazgatója. A kiállítást megnyitja Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója és Csergő Tibor András a Tarisznyás Márton Múzeum igazgatója. A kiállítást Dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója mutatja be. Restaurátori és mesterség bemutatót tartanak Mihály Ferenc faanyag-restaurátor, Köllő Miklós műépítész és Varga Sándor zsindelykészítő.

A Határainkon túli magyar vonatkozású kulturális örökség megóvása és felújítása című projekt a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma finanszírozásával, a Teleki László Alapítvány bonyolításában valósult meg. A projekt keretében több mint 300 épületen folytak állagmegóvási és restaurálási munkálatok, és sor került közel 30 műemlék teljes körű felújítására.

A tárlat tablóin csupán néhány látható abból a 350 műemlékből, amelyen az elmúlt években munkálatok folytak. A kiállítás a tablók mellett igazi kuriózumokkal is szolgál. Az eredeti mérettel megegyező fotómásolatban látható az éppen restaurálás alatt lévő székelydályai református templom festett famennyezetének néhány kazettája és karzatának mellvédje, megtekinthetők a kárpátaljai Visk református templomának gyönyörűen kifestett barokk padjai. Látható a huszti református templom helyreállított toronysisakjának egyik fiatornya és a gyulafehérvári Szent Mihály Székesegyház falait díszítő kőfaragott domborművek másolata.

 

epiteszet_kisujsag_cover

Kérem ossza meg ismerőseivel: