Meleg, de instabil idő várható a következő két hétben

Június 21-éig érvényes előrejelzés

Meleg, de csütörtöktől instabil idő várható a következő két hétben, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) június 21-éig érvényes előrejelzéséből.

Erdélyben nem várható jelentős hőmérséklet-ingadozás. A legmagasabb nappali hőmérsékleti értékek 22 és 26, a legalacsonyabb éjszakaiak 12 és 14 Celsius-fok között változnak, a keleti vidékeken ennél néhány fokkal kevesebb is lehet. A légköri instabilitás az egész időszakra jellemző lesz, a legtöbb csapadékra június 10-e és 16-a között lehet számítani.

A Bánságban és a Körösök vidékén 27 fokos és ennél magasabb nappali maximumok várhatók, de hét közepére a légköri instabilitás hatására csak 24 fokig melegszik a levegő. A következő hét elejére ismét 27-28 fok lesz, és ez nem is változik június 21-éig. A regionális minimális hőmérsékletek 14 és 16 Celsius-fok között alakulnak. Eső, különösen a délutáni órákban bármikor kialakulhat, de zivatarokra, felhőszakadásokra leginkább 8-a és 12-e között kell számítani.

Máramarosban a kezdeti 27 Celsius-fokról június 11-ére 24 Celsius-fokra hűl a hőmérséklet a legmelegebb délutáni órákban, majd ismét 27-28 Celsius-fok lesz a második hét végéig. Az éjszakai legalacsonyabb hőmérséklet gyakorlatilag állandó lesz, 14 Celsius-fok körül alakul. Hangsúlyos légköri instabilitás lesz jellemző, a legtöbb csapadékra 10-e és 13-a között, illetve 16-a körül számíthatunk.

Hegyvidéken a sokévi átlagnak megfelelően nappal 16-18, éjszaka 8-9 Celsius-fok várható. Kiadós csapadék az egész időszak alatt, bármikor előfordulhat.

A prognózis a readingi (Anglia) székhelyű Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központjának (ECMWF) adatai alapján készült.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: