Meleg idő és légköri instabilitás várható a következő két hétben

Csapadék leginkább július 16-a és 21-e között valószínű

Általában meleg lesz, ám gyakori hőmérsékletváltozásokra és légköri instabilitásra lehet számítani a következő két hétben, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) július 26-áig érvényes előrejelzéséből.

Erdélyben az első napokban viszonylag hűvös lesz, majd felmelegedik az idő, július 16-ára a nappali hőmérsékletek elérik átlagosan a 27-28 Celsius-fokot. Az ezt követő két napban 2-3 fokos visszaesés következik, majd a fenti periódus végéig ismét nagyjából 28 fok várható. Az éjszakai hőmérsékletek gyakorlatilag nem változnak, végig 12 és 14 Celsius fok között ingadoznak. A csapadékok valószínűsége július 16-a után lesz nagyobb.

A Bánságban és a Körösök vidékén július 16-ára 30 fok köré emelkednek a legmagasabb hőmérsékleti értékek, majd 17-én 5-6 fokos lehűlés következik be. Ezt követően fokozatos felmelegedés lesz, az intervallum végére a legmelegebb délutáni órákban a hőmérő higanyszála ismét 30 Celsius-fok fölé emelkedik. Az éjszakai legalacsonyabb értékek 9-12 fokról 16-ra nőnek, majd a 17-ei 3-4 fokos visszaesés után, 16-18 fokra emelkednek. Csapadék leginkább július 16-a és 20-a között várható.

Máramarosban az első napokban viszonylag hűvös lesz, majd felmelegedik az idő, július 16-ára a nappali hőmérsékletek elérik átlagosan a 26-27 Celsius-fokot. Július 17-én a maximális hőmérséklet 14 Celsius-fokra esik vissza, majd a periódus végéig fokozatos felmelegedés várható. Az éjszakai hőmérsékletek gyakorlatilag nem változnak, végig 12 és 14 Celsius fok között ingadoznak. A csapadékok valószínűsége július 16-a és 20-a között lesz a legnagyobb.

Hegyvidéken az első héten nappal 12-18, éjszaka 4-9 Celsius-fok várható. A második héten felmelegedésre lehet számítani, délutánonként 16-21, éjszaka 8-11 Celsius-fokot mutatnak majd a hőmérők. Kiadós csapadék bármikor előfordulhat, de ennek valószínűsége az első napokban, illetve július 16-a és 21-e között lesz nagyobb.

A prognózis a readingi (Anglia) székhelyű Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központjának (ECMWF) adatai alapján készült.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: