Meleg időre számíthatunk a hónap végéig

Június elejétől visszatér a légköri instabilitás

Meleg időre számíthatunk a hónap végéig, június elejétől visszatér a légköri instabilitás – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) május 24-e és június 6-a közötti időszakra kiadott előrejelzéséből.

Erdélyben a jelzett időszak elején egymást váltogatják majd a meleg napok – amelyeken a sokéves átlagnak megfelelő, 22-26 Celsius-fok lesz a legmelegebb órákban – és a hűvösebb időszakok, amikor a hőmérő higanyszála kora délután sem emelkedik 19-22 foknál fentebb, éjszakánként pedig 7-13 fok várható. Május 29-e és június 2-a között a megszokottnál hűvösebb lesz, nappal 18-20, éjszaka 6-10 Celsius-fokos hőmérsékleti értékekkel. Ezt követően fokozatos felmelegedés következik. Május 25-e és 28-a között viszonylag nagy területeken esni fog, helyenként jelentős mennyiségű csapadék hullhat, május 31-e és június 2-a között szintén csapadékos lesz az idő.

A Bánságban és a Körösök vidékén a nappali hőmérsékleti értékek egyik napról a másikra fognak változni, nappal a megszokottnak tekinthető 24-27 Celsius-fok és az ebben az időszakban hűvösnek számító 18-22 fok között, éjszaka 10-14 fok lesz. A második hét viszonylag alacsony hőmérsékleti értékekkel, 20-23 Celsius-fokkal indul, majd fokozatos felmelegedés lesz. Május 30-áig, különösen 25-éről 26-ára virradóan, nagy területeken lehet légköri instabilitással társuló csapadék, amelynek a valószínűsége június 1-je és 3-a között ismét megnő majd.

Máramarosban nagyjából az ilyenkor megszokottak szerint alakul az időjárás az első héten: nappal 23-26, éjszaka 9-11 Celsius-fok várható, de egyes napokon néhány fokkal hűvösebb lehet. A második hét elején hűvös lesz, a maximális hőmérsékleti értékek regionális átlaga 20-21 Celsius-fok körül alakul, majd fokozatos felmelegedés következik. Május 25-én és 28-a után gyakori lesz a légköri instabilitás, helyenként jelentős mennyiségű csapadék hullhat.

A hegyvidéken az első héten nappal 14-20, éjszaka 4-9 Celsius-fok várható, ami nagyjából megfelel a sokévi átlagnak, talán kissé még meg is haladja azt. Ezt követően kisebb lehűlés következik, nappal 10-15, éjszaka 6 Celsius-fok körüli hőmérséklet lesz, a jelzett periódus vége felé felmelegedés várható. Május 25-én, 26-ától 28-ig, illetve május 31-étől június 2-áig légköri instabilitásra, csapadékra lehet számítani.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: