Méltósággal mutassuk fel Székelyföld területi autonómiája iránti közakaratot!

Találkozzunk Marosvásárhelyen, a Postaréten, március 10-én, 16.00 órakor!

A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére március 10-én immár közel egy évtizede minden évben összegyűlünk Marosvásárhelyen, a Postaréten, a Székely Szabadság Napján, hogy emlékezzünk és Székelyföld területi autonómiáját követeljük. Emlékezzünk a székely vértanúk áldozatára, akik a nemzeti önrendelkezésért adták életüket, merítsünk erőt a példájukból, és követeljük Székelyföld autonómiájának törvényes és intézményes garanciáit is. A ma élő székelyek számára ez a nap az összetartozás, a tudatos, közös fellépés napja, a nemzeti önrendelkezés, az autonómia jegyében.

A szervezők nevében kijelentjük: minden körülmény adott arra, hogy a hagyományoknak megfelelően méltósággal, az összefogás erejével élve több tízezren mutassuk fel az autonómia iránti akaratunkat. Idén ismét sikerült széles összefogást biztosítani, a politikai pártok és civil szervezetek támogatásukról biztosítottak. Mindez megköveteli minden résztvevőtől, hogy ezen a napon mindannyian, politikai meggyőződésünktől függetlenül a nemzeti érdeket tartsuk szem előtt, és érvényesítsük a „pax siculica” – székely béke – elvét. Ami azt jelenti, hogy tanúsítsunk megértést és tiszteletet azokkal a felszólalókkal szemben is, akikkel esetleg nem mindig értünk egyet. Erre kötelez a hősök kegyelet, az ismét megvalósult összefogás. Határozott, erőteljes tiltakozásunk pedig legyen egyben támogatása is a parlament asztalán lévő statútumban megfogalmazott céljainknak.

Március 10-én, 16.00 órakor a megemlékezés a Székely Vértanúk emlékművénél kezdődik. A beszédek után ismertetjük a kormánynak és az államfőnek címzett kiáltványt. A Postarét és a prefektúra közötti útvonalon, – ha kellő számban leszünk – útlezárás biztosítja a békés felvonulást, erről a csendőrség és a forgalmi rendőrség helyi vezetői biztosítottak. A prefektúrán átadjuk a tiltakozó kiáltványt, 19.00 órakor a tömegrendezvényt bezárjuk.

Arra kérünk és biztatunk mindenkit, vegyen részt és békésen, méltósággal, a törvényes rend betartásával, de rendületlenül követeljük Székelyföld területi autonómiáját. Itt Székelyföldön a szabadság most azt is jelenti, hogy jogunk és lehetőségünk van kiállni Székelyföld autonómiastatútuma mellett, tiltakozni a jogsértések ellen, követelni az autonómia törvény általi szavatolását, jogunk és lehetőségünk közösen cselekedni ennek érdekében.

Találkozzunk Marosvásárhelyen, a Postaréten, március 10-én, 16.00 órakor!

 

Marosvásárhely-Sepsiszentgyörgy, 2018. március 8.

Kérem ossza meg ismerőseivel: