Együtt kell megtervezni a jó irányt a hulladékgazdálkodás terén

Javasolt az Eco-Csík regionális szolgáltatóvá válása

Hargita Megye Tanácsa álláspontja szerint az Eco-Csík legyen regionális szolgáltató, induljon a megye mindegyik hulladékgazdálkodási szolgáltatást érintő közbeszerzésén – közölte Borboly Csaba az önkormányzati tulajdonú térségi hulladékgazdálkodó vállalat január 30-i közgyűlésén. A megyei tanács elnöke szerint ehhez meg kell hozni a szükséges tulajdonosi döntéseket minél hamarabb, mivel ha a héten elfogadják az országos költségvetés tervezetét, akkor várhatóan február közepéig a megyei büdzséről is döntés születik.

Milyen feltételek mellett alakuljon az Eco-Csík regionális hulladékszolgáltatóvá, milyen tőkearánya legyen a részvényes településeknek, megyeszékhelynek, illetve megyei tanácsnak? Most kell erről előzetes forgatókönyveket elfogadni, különben a félévi költségvetés-módosításig nem lesz rá alkalom – figyelmeztetett a megyeelnök újra arra kérve Barti Tihamér alelnököt, aki a hulladékgazdálkodási beruházásokért, így a megyei hulladékgazdálkodási projektért is felel, hogy ezt sürgősen tisztázzák, mivel nem mindegy, miként írják ki a pályázatot a szolgáltatásra: térségekre bontva vagy az egész megyére. – Erről az érintett 66 közigazgatási egységgel együtt kell dönteni, nem megkerülve őket – tette hozzá Borboly Csaba.

Merünk-e nagyot vállalni? Két közbeszerzési kiírás legyen-e, amely egységes és egyetlen gyűjtést és átrakást jelentene egyetlen szolgáltató cég által, vagy ahogy korábban döntött a megyei tanács és a 66 közigazgatási egység, hat legyen, ami térségi gyűjtést jelent? Ezt kell hamar eldönteni, mert az idei költségvetést ennek megfelelően alakítanánk – hangsúlyozta az elöljáró. Hozzátette, hogy a megyei hulladékgazdálkodási egyesület vezetőtanácsi ülésén kell megvitatni, vonják-e vissza azt a levelet, amelyben nemrég a kétkiírásos változatról kértek jóváhagyást a minisztériumtól, mert a hatos változatban, térségekre bontva a helyi vállalkozások nagyobb eséllyel versenyezhetnének.

Természetesen ha a megye és a települések érdeke egyetlen szolgáltató, akkor helyes ez a levél, és kell dolgozni a kedvező elbírálásáért, fejtette ki a megyei tanács elnöke, aki máskülönben a közelmúltbeli korondi megbeszélésen ennek a témakörnek a kibeszélését ajánlotta, hisz nem maradhat ki a szolgáltatásból egy teljes térség, ha nincs észszerű megoldás és jóváhagyott átrakó. Fontos, hogy a beruházás átláthatóan és kibeszélve valósuljon meg, hogy elkerüljék az újabb feszültségeket, illetve azt, hogy a havi hulladékdíjat az országban már több helyen tapasztalható elviselhetetlen szintre emelje egy idegen cég – hangsúlyozta a megyeelnök, aki a fentiekről tájékoztatja az érintett polgármestereket, az Eco-Csíktól pedig azt kérte, hogy a tőkeemelésre dolgozzon ki saját álláspontot, a hulladékgazdálkodási önkormányzati fejlesztési társulás vezetőtanácsát pedig felkéri, üljön össze ez ügyben.

A regionális hulladékgazdálkodási projektről információt a honlapján találnak: http://elhetojovo.ro/

Címfotó: hargitanepe.eu

Kérem ossza meg ismerőseivel: