Mezei János továbbra is bírósági felügyelet alatt

A bíróság ismét meghiúsította Gyergyószentmiklós polgármesterének visszatérését

    A marosvásárhelyi táblabíróság másodszor is meghiúsította, hogy a hivatali visszaéléssel vádolt Mezei János gyergyószentmiklósi polgármester visszatérhessen hivatalába.
    Mint a táblabíróság szóvivője az MTI-nek elmondta, a szerdán kimondott jogerős ítélet megsemmisíti a Hargita megyei törvényszék korábbi ítéletét – amely a polgármesternek kedvezett -, és fenntartja a bírósági felügyelet kényszerintézkedését.
    A bírósági felügyelet alá helyezett polgármester nem töltheti be hivatalát, nem hagyhatja el Romániát, nem veheti fel a kapcsolatot a büntetőper tanúival, és időközönként jelentkeznie kell a rendőrségen. A Mezei János elleni bírósági felügyeletet megszüntetését már tavaly szeptemberben is elrendelte a törvényszék, de a polgármestert vádoló korrupcióellenes ügyészség (DNA) akkor is sikerrel fellebbezett a végzés ellen.
    Mezei János ellen 2015. január végén egy olyan ügy miatt indult ügyészségi vizsgálat, amelyben Budapest V. kerületi önkormányzata is érintett. A DNA a május végi vádemelésben hivatali visszaéléssel, zsarolással és sikkasztásra való felbujtással vádolta a polgármestert.
A vádhatóság szerint Mezei azáltal követett el hivatali visszaélést, hogy a város nevében eladott egy olyan telket, amely a gyergyószentmiklósi és a budapesti V. kerületi önkormányzat közös cégének, a Monturist Kft.-nek a tulajdonában volt. A DNA szerint a Gyilkos-tó melletti telek nem lett volna eladható a magyarországi többségi tulajdonos beleegyezése nélkül.
    A DNA azt tekinti zsarolásnak, hogy a polgármester a Monturist Kft. kisebbségi tulajdonosaként felszólította cég ügyvezetőjét – aki a feljelentést tette ellene -, hogy mondjon le tisztségéről. A vád szerint a polgármester akkor követte el a sikkasztásra való felbujtást, amikor az ügyészségi vizsgálat idején arra kérte a hivatal titkárnőjét, hogy hozza el neki az önkormányzati testület egyik ülésének a videofelvételét.
    A Magyar Polgári Párt (MPP) – amelynek színeiben Mezei Jánost kétszer is polgármesterré választották – február végén azt közölte, hogy Mezei nem indul újabb mandátumért a június 5-én tartandó önkormányzati választásokon.
    A 17 700 lakosú Gyergyószentmiklóson a lakosság 86 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson.

Gazda Árpád/MTI


30.03.2016
Ora estimata: 13:00

Complet: C8CU

Tip solutie:

Solutia pe scurt: În baza art. 425/1 alin. 7 pct. 2 lit. a Cod procedură penală, raportat la art. 206 Cod de procedură penală, admite contestaţia formulată de PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE – DIRECŢIA NAŢIONALĂ ANTICORUPŢIE – SERVICIUL TERITORIAL TÂRGU MUREŞ, împotriva Încheierii penale din data de 22 martie 2016, pronunţată de Tribunalul Harghita, în dosarul nr. 776/96/2015/a6.3 şi în consecinţă: Desfiinţează integral, încheierea atacată şi soluţionând cauza: În conformitate cu dispoziţiile art. 362 alin. 2 Cod procedură penală, raportat la art. 208 Cod procedură penală, constată legalitatea şi temeinicia luării măsurii controlului judiciar faţă de inculpatul MEZEI JANOS (du datele personale). a.) În temeiul art. 208 alin. 3, raportat la art. 207 alin. 4 Cod procedură penală, raportat la art. 202 alin. 1, 3, 4 lit. c Cod procedură penală, menţine măsura preventivă a controlului judiciar luată faţă de inculpat. b.) În baza art. 242 alin. 1 şi 2 Cod procedură penală, respinge cererea formulată de apărătorul inculpatului, având ca obiect revocarea măsurii preventive a controlului judiciar. În baza art. 275 alin. 3 Cod de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat în procedura soluţionării prezentei contestaţii în cuantum de 100 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 30 martie 2016.

Document: Hotarâre  15/2016  30.03.2016

Kérem ossza meg ismerőseivel: