Mezőgazdasági támogatást kapnak a krumpli- és a szőlőtermesztők

A támogatási igénylések benyújtási határideje július 15-e

Támogatást biztosít a kormány az étkezési krumplit, valamint csemegeszőlőt termesztőknek.

A kabinet csütörtöki döntése értelmében a krumplira hektáronként 200 euró, csemegeszőlőre hektáronként 1200 euró támogatást igényelhetnek a gazdák – számolt be közleményében az RMDSZ.

‘Fontos, hogy ezzel a támogatással bátorítsuk a hazai krumpli- és csemegeszőlő-termesztést, hogy az emberek helyben megtermelt terményeket fogyasszanak. A kidolgozás alatt álló agrárstratégia keretében ugyanakkor támogatásokat fogunk előirányozni a termények raktározására is, így egész évben hozzáférhetőek lesznek a belföldön termesztett zöldségek és gyümölcsök’ – nyilatkozta Barabási Antal Szabolcs RMDSZ-es mezőgazdasági államtitkár.

A támogatási igénylések benyújtási határideje július 15-e. Az igényléseket a termelői igazolvánnyal rendelkező magánvállalkozók, családi vállalkozások, jogi személyek nyújthatják be.

Azok a krumplitermesztők jogosultak a támogatásra, akik legalább 0,3 hektáron termelnek burgonyát, és hektáronként legalább 15 tonna termésük van, amelyből legalább 6 tonnát értékesítenek 2022. november 29-ig.

A csemegeszőlőre járó támogatásra azok a gazdák nyújthatnak be igénylést, akik legalább 0,1 és legtöbb 10 hektáron termesztenek étkezési célra szánt szőlőt, és legalább 6000 kg-t termesztenek hektáronként.

A krumplira és a csemegeszőlőre szánt támogatási keretösszeg terményenként maximum 3 millió euró, amelyet a mezőgazdasági minisztérium idei költségvetéséből különítenek el – derül ki a közleményből.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: