Mi lesz a magokkal?

Hetek óta járom a piacot Jére Lajos bácsit keresve. Kíváncsi vagyok rá, kíváncsi a portékájára.

Ő a felsőboldogfalvi magosbácsi.

Őshonos vetőmagokat termeszt hagyományos körülmények között, vegyszerek nélkül. A különféle zöldség-, gabona- és virágmagjait környékbeli piacokon kínálja fel az embereknek, lassan fél évszázada. Szakmáját és az őshonos fajtákat édesapjától örökölte. Több mint ötven féle vetőmaggal múlthéten a gyergyói piacon állomásozott.

Az elmúlt években az ipari lobbi nyomására egyre inkább kiszorultak a termesztésből a tájfajták, és helyüket a hibrid, rosszabb esetekben a génmódosított növények vették át. Szerencsére tavaly megbukott az uniós szintű vetőmag-szabályozás, amely a nagyiparok kezébe akarta adni a vetőmagtermesztést, illetve korlátozta volna a hagyományos magok szabad cseréjét. Civilek és erre szakosodott szervezetek próbálják begyűjteni és megmenteni az őshonos fajtákat. A változatos és természetes génkészlettel rendelkező növények az igazán erős és ellenáló fajták. Nélkülük megvalósíthatatlan egy ökológiai, vegyszermentes (hagyományos) gazdálkodás.

Lajos bácsi épp retekmagokat mér valakinek. Bemutatkozunk egymásnak. Beszélgetünk. Lelkesen mesél az édesapjától örökölt magokról. Kérek ebből, kérek abból. Salátát már lehet vetni. Egy karóhoz három szem bab jár. A bivalypaszulyt jó távol kell, mert korcsosítja a többit… Sajnos már sokáig nem tud ezzel foglalkozni.

Miért, kérdem. Az állam, a törvények, a megszorítások, a kasszagép. Két hétig érlelt csalánlével kell a férgeket elűzni. A baglyok a barátaink, rágcsálókkal táplálkoznak. De a sarkanyúvirág is nagyon jó a meztelencsigák ellen… Sajnos senki nincs mellette, aki megtanulhatná a szakmát. Magyaráz, önzetlenül adja át tudását, én meg, amit lehet, próbálom megjegyezni. Hívjam nyugodtan bármikor, kérdezzek, meséljek a magokkal kapcsolatos tapasztalataimról. Örül az érdeklődésnek. Kézzel koptatott dióhéjjal méri nekem a magokat, meleg szívvel szórja mellé az egy-csipet, két-csipet, mégegy-csipet bónusz szemeket. Kedvenc virágjából, a babérrózsából, ajándékba kapom a magokat.

…a témára a héten még visszatérünk.

Kérem ossza meg ismerőseivel: