Miért késik a felelősségre vonás?

Az utóbbi fél évben egymást követték a negyedszázados évfordulók. A Ceauşescu-diktatúra bukásának örömét azonban valamennyiszer beárnyékolták a kommunista visszarendeződés fájdalmas kísérőeseményei.

A kommunista rezsim 1989. december 22-i bukását követően az ún. terroristák követtek el tömeges gyilkosságokat az országban. Az 1990. márciusi, marosvásárhelyi „könyves tüntetést” a magyarságra rászabadított Görgény-völgyi parasztok pogromkísérlete torolta meg. A bukaresti, Egyetem téri kommunizmusellenes megmozdulásokat az 1990. júniusi karhatalmi erőszak és a brutális bányászjárás fojtotta vérbe.

Az Európai Parlament plenáris ülésén elmondott, tegnap esti felszólalásában Tőkés László erdélyi képviselő a felsorolt emberiségellenes bűncselekmények elkövetőinek a felelősségre vonását sürgette. Beszédében rámutatott, hogy a posztkommunista állami hatóságok Ion Iliescu egykori államelnök és Virgil Măgureanu volt titkosszolgálati főnök törvény elé állítását immár negyedszázada éppen úgy megakadályozzák, mint ahogy a szocialista többségű román parlament bűnpártoló cinkossággal a korrupciós ügyekben vád alá helyezett Victor Ponta miniszterelnöknek is mentességet biztosít.

Tudnivaló, hogy tavaly ősszel az Emberi Jogok Európai Bírósága az 1990. júniusi bányászjárás kivizsgálására s a tettesek, közöttük a felelős kormánytagok számonkérésére kötelezte a román államot, ennek nyomán pedig a Legfelsőbb Ügyészség a büntetőjogi kivizsgálást újrakezdte, a Legfelsőbb Bíróság pedig a bányászjárás 2009-ben, vádemelés nélkül lezárt dossziéját újranyitotta.

A Temesvár Társasággal közösen rendezett, június 13-i konferencia zárókövetkeztetéseinek megfelelően Tőkés László ez alkalommal is követelte, hogy Victor Pontához hasonlóan Ion Iliescu és Virgil Măgureanu is a törvény előtt feleljenek egykor elkövetett, el nem évülő bűncselekményeikért.

Brüsszel, 2015. június 25.

Tőkés László
EP-képviselő
Sajtóirodája


F E L S Z Ó L A L Á S
a romániai korrupció és emberiségellenes bűncselekmények
számonkérése tárgyában

 

Nemzetközi téren is nagy megdöbbenést keltett, hogy Románia parlamentje bűnpártoló módon akadályozta meg a bűnvádi eljárás beindítását Victor Ponta miniszterelnök súlyos korrupciós ügyeiben.

Az igazságszolgáltatás függetlenségét semmibe vevő román állami hatóságok, immár negyedszázad óta, hasonló cinkossággal teszik lehetetlenné az 1989 decemberi tömeges gyilkosságok, az 1990 márciusi, marosvásárhelyi (Tg. Mureș) vérengzések, valamint az 1990 júniusi, bukaresti bányászjárás emberiségellenes bűntettei elkövetőinek a törvény elé állítását és számonkérését.

Követeljük, hogy a strasbourgi Emberi Jogi Európai Bíróság határozata értelmében vonják felelősségre az egykori tetteseket, és Victor Pontához hasonlóan Ion Iliescu egykori államelnök, valamint Virgil Măgureanu volt titkosszolgálati igazgató is feleljenek tetteikért a törvény előtt.

Brüsszel, 2015. június 24.

Tőkés László
EP-képviselő

Kérem ossza meg ismerőseivel: