Milyen föld?

Egy éve többször is megfordultam Bukarestben, s utam mindig a Dâmboviţa mellett vezet el, ahol minden egyes alkalommal szembesülök ezzel:

bukarest_basarabia1

Ezt, vagy hasonló szöveget több helyen is lehet látni, hallani szerte az országban, azt is kérdezheti valaki, hogy mi ebben a furcsa. A válasz pedig igen kézenfekvő: mindez az ország fővárosában, sokak által látható helyen, a parlament épületének közvetlen közelében van. Az lehetetlen, hogy a hatóságok ne tudjanak róla. S mégis ott virít, érintetlenül, ki tudja mióta. Márpedig ez kicsit furcsa egy olyan állam fővárosában, amelyik olyan nagy előszeretettel szokott hivatkozni a határok sérthetetlen voltára. Vagy ha félretesszük az álnaivságot, akkor meg azt lehet erre mondani, hogy olyan igazán, mélységesen román. Vizet prédikáló és bort ivó.
De a téma más szemszögből is megközelíthető. Képzeljük csak el, hogy egy reggel a berliniek arra ébrednek, hogy egy tűzfalon öles betűkkel az áll, hogy Ausztria az Németország! Lehet tippelni, hogy mennyi ideig lenne ez a felirat látható.

Árus Zsolt

Kérem ossza meg ismerőseivel: