Mindegyik beszállítónak vállalnia kell a felelősséget a péktermék minőségéért

Hargita Megye Tanácsa az Országos Versenyhivatalhoz és a Közegészségügyi Igazgatósághoz fordul a tej-kifli program kapcsán

Az elmúlt napokban Borboly Csaba megyeelnök is jelezte, és a sajtó is felfigyelt arra megyénkben, hogy a tej-kifli programban péktermék szállítására szerződött egyik cég nem azonos az általa szállított terméket előállító vállalkozással. Ez ügyben Hargita Megye Tanácsa az Országos Versenyhivatalhoz és a Közegészségügyi Igazgatósághoz fordul, mert Borboly Csaba megyeelnök szerint a Hargita megye számos iskolájának pékterméket biztosító tordai cég nem jár el korrektül, amikor nem saját terméket szállít, hanem prahovai cégtől vásárolja.

– Nem egyszerű szállításról van szó, hiszen a közbeszerzésen nyertes vállalkozásnak a termék minőségéért is felelősséget kell vállalnia, probléma esetén nem mutogathat a terméket előállító cégre. Nem kötöttünk szerződést prahovai céggel, egy tordai céggel szerződtünk, éppen ezért az esetet jelzem az illetékes hivataloknál, hiszen ez a helyzet veszélyes lehet a gyermekek egészségére. Azok a cégek, amelyek nem saját terméket szállítanak, közegészségügyi szempontból nem tartják be vállalásaikat – jelentette ki.

Az elöljáró azt a kérdést is felteszi a versenyhivatalnak, miért engedik meg, hogy míg a helyi cég naponta köteles szállítani, addig a távolabb lévő csak hetente kétszer vagy egyszer. Szerinte az lenne a megfelelő, ha minden iskolába helyi termelők biztosítanák a péktermékeket, hogy friss kiflit kaphassanak a gyermekek, vagy pedig arra kötelezni a cégeket, hogy naponta szállítsanak. A megyei tanács négyéves keretszerződést kötött az idén, de jövőre is lehetőség van változtatni. Azok a vállalkozások, amelyek idén elnyerték a szállítást valamelyik kistérségben, újra tehetnek majd ajánlatokat, és folytathatják szolgáltatásukat, vagyis ott lesz új kiírás, ahol visszalép valamelyik szállító.

A megyeelnök úgy véli, a helyzeten akkor lehet változtatni, ha a szülők, az oktatási intézmények vezetői odaállnak és törvényes úton panaszt tesznek, harcolnak addig, míg elérik a szerződésbontást bármelyik rosszul teljesítő céggel. A törvényeknek megfelelő módon, hogy annak nyoma legyen, a közegészségügyi igazgatóságnál (Csíkszék: 0266 314 967; Udvarhelyszék: 0266 211 609) vagy a fogyasztóvédelmi hivatalnál (0266 311 702) lehet jelezni, ha a terméket nem találjuk megfelelőnek.

– Lehet aláírások gyűjtését kezdeményezni, Hargita Megye Tanácsa pedig továbbra is benyújt jogszabály-módosító javaslatokat, és megteszi, amit lehet – jelentette ki az elöljáró megköszönve a Facebook-oldalán kapott számos hozzászólást, észrevételt a témában, illetve azt, hogy együtt keresték ez ügyben is a megoldást (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1337497572936005&set=a.318009671551472.84189.100000273257560&type=3&theater).

A rosszul teljesítő céggel csak a következő esetekben lehet szerződést bontani: ha nem tartja be a szállításra vonatkozó szabályokat, azaz nem szállít hetente egyszer vagy kétszer, illetve naponta a távolságtól függően, ha a cég nem a felsorolt termékeket szállítja, továbbá az iskolának joga van nem átvenni a leszállított terméket, ha az nem felel meg a törvény által megadott kritériumoknak (szavatosság, súly, elkészítési recept, állag). A 2003/16-os törvény alapján szokták ellenőrizni, laboratóriumban, a kifogásolható terméket.

Az Európai Unión belül bármelyik vállalkozásnak joga van jelentkezni a péktermékek szállítására vonatkozó közbeszerzésre. A szállító cégek kiválasztására megvan a törvényes eljárás: miután a megyei tanács meghirdette a közbeszerzést, minden cégnek egyenlő esélye van arra, hogy jelentkezzen, a fellebbezési időszak lejárta után pedig a bizottság kiválasztja a nyerteseket, azaz azt a céget, amelyik a legkisebb árajánlatot tette.

Hargita Megye Tanácsának a tej-kifli program ügyében tett erőfeszítéseiről kiadott közleményei kronologikus sorrendben megtalálhatók itt: http://hargitamegye.ro/hirek/tej-kifli.html

Kérem ossza meg ismerőseivel: