Minden érintett szólaljon fel az ingázás módszertanának változtatásáért!

Közvitán a diákok ingázására vonatkozó szabályok

Közvitára bocsátották szeptember 5-én a diákok ingázására vonatkozó új kormányhatározat tervezetét, amely szabályozza a tanulók szállítására vonatkozó módszertani szabályokat. Az új tervezet szerint ezután a szolgáltatók kell visszaigényeljék az ingyen utazások értékét a Közlekedési és Infrastrukturális Minisztériumtól a tanfelügyelőségen keresztül, nem pedig a diákok.

Az új szabályozás szerint, a tanulók ingyenes jegyet válthatnak a vasútállomásokon diákigazolvány, az oktatási intézmény által kiadott igazolás alapján. Az ingyenes menetjegyeket és havi bérleteket személyesen vagy online kérhetik a diákok. Szeptember 30-ig az előző évben érvényesített ellenőrzővel igényelhetik a diákok az ingyenes jegyet vagy bérletet, októbertől kezdődően pedig az új tanévben lepecsételt bizonyítványt kell felmutatni.

Ingyenes jegyet válthatnak a megyei tömegközlekedési szolgáltatóktól a tanulók, szintén a diákigazolvány vagy az oktatási intézmény által kiadott igazolás alapján. Ingyenes utazásra a megyei közszállításban azok a diákok jogosultak, akik nem tudnak a lakhelyükön tanulni.

Azok a diákok, akik lakhelyükön kívüli oktatási intézményekben kell tanuljanak és nincs lehetőségük tömegközlekedésre, nincs iskolabusz vagy a helyi önkormányzat által biztosított szállítási eszköz, havi átalányösszeget kaphatnak a szállításra az Oktatási Minisztérium költségvetéséből. Az átalányösszeget a megyei tanácsok fogadják el határozattal, a Közösségi Közüzemi Szolgáltatások Országos Hatóságának jóváhagyásával, az oktatási egység és a lakhely közötti távolság függvényében.

A helyi közszállításban a diákok ingyenes utazását a helyi költségvetésből fedezik.

A tervezet szerint a szállítás értékének visszaigénylésére vonatkozó adminisztratív munka a szolgáltatóra hárul.

„Kérünk mindenkit, hogy hallassa a hangját, mert ez egy lehetetlen helyzet elé állít, nem jó irányba haladnak a dolgok. Ez a lehető legrosszabb szabályozás, amellyel nagyon sok diákunk iskolaelhagyásra fog kényszerülni. Ilyen kistelepüléses szerkezetű megyékben, mint Hargita megye, ez a szabályozás nem szolgálja azt, hogy a gyerekek tudjanak ott tanulni, ahol szeretnének, korlátoz és hátrányos helyzetbe hozza a diákokat. Hosszútávon mindez a közösség alacsony képzettségéhez vezet, ilyen rurális környezetben, mint a miénk, óriási katasztrófa lesz az eredménye, ha ebben a formában viszik tovább. Ezért kérünk mindenkit, hogy hallassák a hangjukat, a szakszervezeteket, diákszervezeteket, szülőket és minden érintettet, hogy ne hozzák hátrányos helyzetbe a felnövekvő generációt!” – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.


Hargita Megye Tanácsának kommunikációs csapata

Kérem ossza meg ismerőseivel: