Minden készen áll az oltás harmadik dózisával történő immunizálás megkezdésére

Az Európai Gyógyszerügynökség ajánlására várnak

Az egészségügyi minisztérium készen áll a COVID-19 elleni oltás harmadik adagjával történő immunizálásra – jelentette be szerdán Andrei Baciu.

Az egészségügyi államtitkár tájékoztatása szerint az Európai Gyógyszerügynökség ajánlására várnak ebben a kérdésben. Ez szeptember közepére várható, a romániai lakosság harmadik dózissal történő immunizálása tehát valószínűleg októberben kezdődik el. ‘Technikai és szervezési szempontból is mindent előkészítettünk, hogy amint megkapjuk az ajánlást, készen álljunk a romániai végrehajtására’ – részletezte.

Arra a kérdésre, miszerint létezik-e olyan országos program, amelynek keretében az emberek ingyenesen tesztelhetik antitest-szintjüket, hogy kiderüljön, szükségük van-e egy harmadik adag vakcinára, Baciu azt mondta: az antitestek szintjének mérésére nincs nemzetközi szabvány, így a harmadik adag beadásáról ‘biológiai kritériumok’ alapján döntenek.

Hozzátette, elsősorban gyenge az immunrendszerű, például szervátültetésen átesett személyeknek, rákbetegeknek szánják a harmadik dózist, illetve azoknak, akik kemoterápiát, illetve bizonyos gyógyszereket kapnak. Az ilyen betegek esetében tudományosan bizonyított, hogy egy harmadik oltás megnöveli az eredetileg kialakított immunválaszt – szögezte le az egészségügyi államtitkár.


Baciu: csökkenthetjük az oltás beadásának alsó korhatárát, ha az illetékes nemzetközi intézmények ezt ajánlják

Az egészségügyi minisztérium fontolóra veszi a koronavírus elleni oltásra jogosultak alsó korhatárának csökkentését, ha az illetékes nemzetközi intézmények erre vonatkozó ajánlásokat tesznek – közölte szerdán Andrei Baciu.

Az egészségügyi államtitkárt egy bukaresti kórház megvalósíthatósági tanulmányát bemutató rendezvényen kérdezték erről az újságírók.

Szintén kérdésre válaszolva elmondta, a hatóságok jelenleg elemzik azt a lehetőséget, hogy uniós COVID-igazolványhoz kössék az emberek jelenlétét bizonyos nyilvános terekben. Hozzátette, hogy ez nehéz döntés, mert ‘ahhoz kell igazítani, ahogyan most működnek a dolgok’.

Az államtitkár hangsúlyozta, bizonyított, hogy a koronavírus elleni oltás biztonságos és hatékony. Az oltakozási kedv nyári csökkenését Andrei Baciu azzal magyarázta, hogy többen fontosnak tartották a szabadságuk megtervezését a vakcina beadatásánál, emellett a kedvező járványhelyzet az emberek veszélyérzetét is tompította.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: