Minden magyar gyermek számít

Az anyanyelvű oktatás fontosságát hangsúlyozza az RMDSZ beiskolázási kampánya

Az ismert Minden magyar gyermek számít szlogennel, Tami és Matyi főszereplésével idén ötödik alkalommal indítja útra kampányát az RMDSZ, amely keretében arra bíztatják a magyar szülőket, hogy döntsenek gyermekük javára és válasszák az anyanyelven való oktatást számukra. A beiskolázási időszak első szakaszára ütemezett kampány céljait és üzeneteit Kovács Péter ügyvezető elnök és Magyari Tivadar oktatásügyi ügyvezető alelnök sajtótájékoztató keretében ismertette 2016. március 3-án, csütörtökön.

„Újra és újra el kell mondanunk, anyanyelvén minden gyermek gyorsabban, könnyebben, főként magabiztosabban tanul. Fel kell hívnunk a szülők figyelmét arra, hogy a magyar iskola nem akadályozza a későbbi érvényesülést, nem kerül több pénzbe és alapja más, idegen nyelvek tanulásának is. Az a gyermek, aki magyar környezetben nevelkedik, tanuljon magyar iskolában, hiszen itt találkozik azokkal a közösségi, kulturális értékekkel, amelyek összekötnek minket, magyarokat. Ezért elengedhetetlenül fontos, hogy gyermekeinket magyarul iskoláztassuk” – emelte ki Kovács Péter ügyvezető elnök, majd elmondta, a kezdeményezés azért tudott minden alkalommal sikeres lenni, mert az összefogás és a szolidaritás jegyében, a magyarul tanulás fontosságának népszerűsítésében a történelmi magyar egyházak, civil szervezetek, ifjúsági szervezetek, pedagógusok és a magyar média voltak a partnereik.

rmdsz_iskolakampany1

„Továbbra is prioritásunk az oktatás, látjuk, sajnos sok tennivalónk van még ezen a téren. Az új kerettantervek sem segítenek azon az alapvető helyzeten, hogy a diákok túlterheltek és zsúfolt az órarendjük, emellett fontos lenne, ha a törvényekben előírtak szerint a román nyelvet speciális módszertan alapján tanulhatnák a magyar gyermekek” – fogalmazott az ügyvezető elnökA Szövetség célja, hogy az új tanügyi törvény a diákok tehermentesítésére, a gyermekközpontú oktatásra fókuszáljon és teret engedjen az anyanyelvű oktatás megerősítésére is – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Magyari Tivadar oktatásért felelős ügyvezető alelnök elmondta, a kampány már az első évben túlnőtt a Szövetség keretein. „Nagyon jók a visszajelzések, több tízezer óvodáshoz, iskoláshoz érnek el a szórólapjaink, szülői értekezleteket, iskolalátogatásokat szervezünk. Sikerült elérnünk szinte mindenhova, a Partiumtól a székelységben lévő szórványig” – körvonalazta a beiskolázási kampány helyzetét, amelynek egyik fő célja, hogy a magyar előkészítő osztályokba iratkozó gyermekek számát 9 ezer fő fölött tartsák. Emellett továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek az ötödik osztályba, középiskolába és egyetemre iratkozó magyar diákokra.

Az oktatásért felelős ügyvezető alelnök rámutatott, a kampánynak van egy egészéves tevékenységet jelentő szakasza, amely során oktatáskutatókkal, pedagógusokkal, szülői bizottságokkal, konzultálnak, ezzel párhuzamosan pedig az iskolalátogatások is zajlanak.

Minden magyar gyermek számít kampány az előkészítő osztályokba való beiratkozás első szakaszának végéig, március 18-ig tart.

Fotók: Tamás Ágnes

Kérem ossza meg ismerőseivel: