Mitől tart Kelemen Hunor?

Kétfordulós önkormányzati választásokat tarthatnak Romániában

    Kelemen Hunor tart attól, hogy az elkövetkező hetekben módosítják a romániai választójogi törvényt, és kétfordulós önkormányzati választásokat tartanak júniusban Romániában.
    A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke egy szerdai kolozsvári sajtóbeszélgetésen adott hangot aggodalmainak. Aggályosnak tartotta, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) három hónappal a választási kampány kezdete előtt akarja módosítani a választójogi törvényt, és a Szociáldemokrata Párt (PSD) olyan jelzéseket tesz, amelyek arra utalnak, hogy nem akarja ezt megakadályozni.
    Kelemen Hunor elmondta: az RMDSZ által megszerezhető polgármesteri mandátumok mintegy tíz százaléka múlik azon, hogy egy- vagy kétfordulós lesz a polgármester-választás. Két forduló esetén ugyanis magyarellenes koalíciók alakulhatnak a második fordulóra a versenyben maradt RMDSZ-es jelöltekkel szemben.
    Az RMDSZ elnöke úgy vélte, a parlamenti többséget adó Szociáldemokrata Pártnak bizalmatlansági indítványt kellett volna kilátásba helyeznie a Ciolos-kormánnyal szemben, ha a kabinet sürgősségi kormányrendelettel módosítaná a választási törvényt. Hozzátette, egy ilyen bizalmatlansági indítványt az RMDSZ is megszavazna.
    Kelemen Hunor elmondta, többek között a választási törvény egyik pontatlansága miatt nem támogatja, hogy Marosvásárhelyen a magyar pártok összefogása a közös polgármesterjelölt-állításon túl közös önkormányzati jelöltlistájára is kiterjedjen. A törvény egyik cikkelye ugyanis arról rendelkezik, hogy a kisebbségi szervezetek csak a saját választási jelük alatt állíthatnak jelöltlistát. Hozzátette, hogy – bár a kitétel ellentmond a törvény más rendelkezéseinek – ha a marosvásárhelyi magyarság koalíciós listát állítana, azt kockáztatná, hogy ellenfelei egy bírósági eljárás által kiiktatják a magyar jelöltlistát a választási versenyből.
    Kelemen Hunor kijelentette: bátorítja Ráduly Róbertet, Csíkszereda tavaly lemondott polgármesterét, hogy vállaljon újabb jelöltséget. Hozzátette azonban, hogy az esetleges indulása kockázatot is jelentene, mert ha a jelöltállítás és a választás közötti időszakban születne olyan ítélet a hivatali visszaéléssel vádolt Ráduly Róbert ügyében, amely eltiltja őt a köztisztségek vállalásától, az RMDSZ polgármesterjelölt nélkül maradna.
    A szövetség elnöke megállapította, hogy Romániában az elmúlt időszakban az igazságszolgáltatást használták fel a kisebbségi jogok szűkítésére. Példaként a székely zászló és a “községháza” feliratok elleni perek sokaságát említette. Ezt azért tartotta veszélyesnek, mert a bírósági döntéseket a világon mindenütt végre kell hajtani, a politikusoknak nincsenek eszközeik az ellenük való fellépésre. Hozzátette, az RMDSZ csakis a nyilvánosság eszközével, a hazai és a nemzetközi közvélemény tájékoztatásával képes harcolni a bíróságok jogokat beszűkítő gyakorlata ellen.
    Kelemen Hunor az MTI kérdésére elmondta, az RMDSZ idén is a tagjaira, tisztségviselőire bízza, hogy eleget tesznek-e a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) meghívásának, és részt vesznek-e a Székely Szabadság Napján március 10-én Marosvásárhelyen tartandó tömegmegmozduláson. Hozzátette, az RMDSZ március 15-én szervez ünnepi rendezvényeket.

Gazda Árpád/MTI

Kérem ossza meg ismerőseivel: